Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново спад на строителната продукция през юли

По предварителни данни през юли продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, намалява. Числата показват, че тя е с 0.9% под равнището от юни, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

През юни, след два поредни месеца на загуба – април и май, строителната продукция нарасна. Явно случилото се е било резултат от моментно стечение на обстоятелства. Все пак лятото е време на най-активна дейност в този сектор.

От националната статистика отбелязват още, че

„принос“ за отбелязания спад имат и двата подсектора.

През юли продукцията от гражданското/инженерното строителство обаче намалява с 1.3%, което вероятно е следствие от проверките на служебното правителство да договори и обекти, на липсата на плащания към строителните фирми и на стачките в този подсектор. В същото време сградното строителство също се е свило, но само с 0.6 на сто. Все пак тук има започнати проекти, които трябва да се довършат, да се продадат, доколкото е възможно. Все пак някои от тях се движат и с банкови кредити. А и гражданите остават активни при покупката на жилища. През месец юни и двата подсектора бяха на печалба.

Месечните индекси показват краткосрочните изменения на строителната продукция между два сравнявани периода. Тази информация дава картината и може да се използва за анализ на текущото състояние на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развитие. 

 

На годишна база секторът обаче се представя добре

На годишна база пети пореден месец вече се вижда по-висок обем на строителната продукция, макар и с неравномерен темп. На годишна база повишението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през юли се определя от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, което отбелязва  ръст от 3.5 процента. В същото време при сградното строителство се наблюдава намаление - с 1.3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във