Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново ще прекрояват Закона за горива

Емил Караниколов и Симо Симов

Задават се ново прекрояване на спорния Закон за горивата. Очаква се текстовете да включат част от препоръките на КЗК, която преди дни завърши секторния си анализ на пазара на горива. Изненади нямаше - не бе открит монопол или картел сред играчите на пазара.

"Консултативният съвет по Закона за горивата беше свикан миналата седмица. След анализа на КЗК до края на седмицата, утре или в петък в 11.00 часа, ще има заседание на Консултативния съвет и ще обсъдим детайлно анализа на КЗК. Колегите от КЗК правят предложение за оценка на въздействието на Закона за горивата и от конкретни текстове, които според тях водят до това да няма конкуренция в сектора. Уверявам ви, че в процеса на вземане на решение по евентуално изменение на законодателството, ще включим в диалога и всички представители на бизнеса от този сектор Ще ги изпратим на КЗК предложенията за предварителен контрол, за да можем да създадем конкурентна среда. Всички права и ангажименти по закона да бъдат еднакви за всички", съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг в сряда. 

Караниколов изказа очакване, че конкретните текстове може да бъдат готови до месец. 

Както е добре известно, КЗК публикува секторния си анализ на 11 март. Според антимонополистите липсата на достатъчен складов капацитет за горива, сложната административна процедура и значителните финансови инвестиции за изграждането на собствен склад, представляват висока бариера пред вносителите и производителите на горива. КЗК изтъква, че новите нормативни разпоредби в Закона за горивата и съвкупният ефект от приложимите нормативни режими в сектора биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера, за осъществяване на дейност..Отделно, комисията е на мнение, че предвиденото изискване фискалната касова бележка да съдържа покупна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива. 

Първите предложения за промени в Закона за горивата вече бяха връчени на Емил Караниколов. Те са разработени от Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива. Говорителят на асоциацията Симо Симов смята, че подготвените промени ще дадат възможност повече играчи да останат на пазара, да има конкуренция, като се подкрепят и от анализа на КЗК.

"Заставаме зад идеята да има регистрация в бранша, законът да бори сивата икономика. Създадохме по-приемливи условия за регистрацията", обяви той и поясни, че измененията запазват уставния капитал от 20 хил. лева, но без банкови гаранции.

"Освен вътрешния пазар, законът трябва да контролира вноса и износа. По-големите гаранции и капитал останаха да се отнасят само за фирмите, които се занимават с производство, внос и износ. По-приемливи суми за капитал и банкови гаранции оставихме за търговците, за вътрешния пазар. Банковите гаранции и капитала за дистрибуция за вътрешния пазар бе намален на 100 хил. лева. Това е достатъчно фирма, която е на пазара да гарантира рисковите процеси", разясни Симов.

Към момента Законът за горивата е със спряно действие. Той ще влезе в сила от лятото, въпреки че първоначалната идея бе това да се случи от януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във