Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново се отлага пускането на третия лъч на метрото

Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през май месец, като надеждите са да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

"В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има", обясни Братоев. 

Вторият етап, който включва метростанциите "Орлов мост", на театъра "Зад канала" и първата на "Владимир Вазов", ще бъде завършен три месеца по-късно.

"През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и участъка в "Овча купел". Общо 12 км с 12 метростанции", каза той пред БНТ.

Строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в "Овча купел", защото там срокът не е изтекъл. 

Изпитанията трябва да приключат в посочените срокове.

"В момента имаме 20 влака доставени, които се намират в процес на изпитание. Имаме в момента договор за още 10, но те не са необходими за тези два етапа в момента.
Влакове има обезпечени", посочи изпълнителният директор на "Метрополитен".

Първоначално се очакваше това да се случи до края на октомври 2019 г., след това пускането на метровлаковете беше отложено за февруари 2020 година. В началото на годината прогнозите бяха, че третият лъч ще бъде готов до април. 

Изграждането на третата линия се финансира основно със средства от еврофондовете. Това е и най-големият инфраструктурен проект на общината. Изграждането струва общо 800 млн. лв., а европейската безвъзмездна финансова помощ за строителството е в размер на 390 млн. евро.

Предвижданията са по третата линия на метрото да се придвижват около 200 хиляди пътници на ден. В първия активен участък ще бъдат около 40-50 хиляди, с пускането на участъка до „Владимир Вазов“ се очаква потокът да нарасне до около 90 хиляди, а от Красно село до Овча купел – до 130 хиляди. В крайния вариант се прогнозира пътникопотокът да достигне 200 хиляди души на ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във