Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТНОВО ОТРЯЗАХА БТК ЗА НОВИТЕ ТАРИФИ

В истинско чудо се видя държавната до неотдавна БТК, след като през седмицата Комисията за регулиране на съобщенията пак върна тарифите й за телефонните услуги. От регулаторния орган твърдят, че телекомът се възползва от монополното си положение на пазара и иска по-високи цени за ползването на неговите линии от конкурентните оператори. В същото време БТК настоява да свали собствените си цени под тези стойности, което според експертите на КРС ще се отрази негативно на либерализацията на телекомуникационния пазар в страната.
В предложените ни за одобрение нови тарифи цените на едро, които БТК предлага на алтернативните оператори, са по-високи от тези, които тя дава на своите крайни клиенти. Не може на борсата кило домати да струва 5 лв., а на пазара - 2 лв., заяви председателят на регулаторната комисия Георги Александров.
От БТК окачествиха действията на КРС като открита война срещу най-големия телекомуникационен оператор и обвиниха регулатора, че като не приема предложените тарифи, принуждава крайните клиенти да плащат по-скъпо за телефонните услуги.
Недоумяваме как КРС взима това решение след постигнат компромис. Желанието ни за разумен и приемлив вариант беше водещо в съвместните разговори. Решението е крайно негативно както за телекомуникационния пазар като цяло, така и за крайните потребители, каза Павел Велчев, директор на дирекция Регулация и конкуренция в БТК и мобилния й оператор Вивател.
В съобщение до медиите от телекома отхвърлят твърдението, че новите им тарифи създават ценова преса на пазара и посочват, че в България има над 20 алтернативни телекомуникационни мрежи, използвани за предоставяне на фиксирана услуга на нерегулирани цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във