Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново отложиха концесията на "Летище София"

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков отново отложи срока за подаване на оферти за концесията на "Летище София". 

Този път предложения ще се събират до 11 април. Така процедурата се отлага с още една седмица. Предишният срок бе 3 април. 

От транспортното ведомство уточняват, че промяната в срока на подаване на заявления и оферти e свързана с изменения в Документацията за концесията. Сред основните промени е включването на Декларация за произход на средствата по чл. 66, ал. 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари. 

Предпоследното забавяне на процедурата бе обяснено с искания на икономически оператори, заинтересовани от концесията. Впоследствие парламентът прие нарочни промени в Закона за концесиите. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, прогнозната стойност на търга за концесията е 7.6 млрд. лв. без ДДС. Бъдещият концесионер ще трябва да направи инвестиции в минимален размер от 600 млн. евро, а в държавната хазна за срок от 35 години ще постъпват не по-малко от 15 млн. лв. без ДДС годишно, или 10% от размера на общите приходи от всички дейности

Facebook logo
Бъдете с нас и във