Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново опитват да възстановят столичния басейн "Мария Луиза"

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината е изготвила нов проект за възстановяването на басейна "Мария Луиза", разположен в Борисовата градина, но неизползваем от поне 15 години. 

Тя разясни, че преди години басейнът в големия си процент е отдаден на частно дружество. Собствениците му са внесли съответния проект при главния архитект, очевидно след преговори с градската управа. По думите на Фандъкова инвестициите в комплекса ще са за сметка на собственика. Тепърва обаче трябва да минат "широките обсъждания" по проекта. 

Всъщност още в началото на годината сегашните собственици на комплекса  "Парк Мария Луиза" АД внесоха инвестиционния проект в община "Средец". 

Компанията иска да направи цялостен ремонт на басейна, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради. 

Басейнът попада в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство "Борисова градина". По тази причина проектът трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство. Дали това е направено в последните седем месеца не е ясно. 

До 2002 г. басейн "Мария Луиза" бе собственост на "Софийски имоти" и се стопанисваше от дружеството "Енджел" с управител и съсобственик Георги Илиев. През 2003 г. Столичният общински съвет вади басейна и летния театър от активите на "Софийски имоти" и го апортира в новосъздаденото "Парк Мария Луиза", в която акционер също е "Енджел".  През 2006 г. в управлението настъпват промени и като акционери влизат дружествата "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт". Двете са собственост на регистрираните в САЩ "Карплеон" ООД и "Юромарк холдинг". Управител е Николай Проданов, член на съвета на директорите на дружествата на "Волф лизинг" и ДИТЦ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във