Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново опашки за пенсии пред пощенските станции

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за май започва на 9 май и ще продължи до 20 май. Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. ковид добавка от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 9 май 2022 г.

Отново имаше опашки пред пощенските станции. Втори месец пенсиите се изплащат по хартиени списъци. Парите се дават само в пощенските станции по последния постоянен адрес, който е заявен в Националния осигурителен институт. След кибератаката срещу "Български пощи", осъществена на 16 април, в станциите са възстановени само част от услугите като плащане на ток, вода, парно, телефон.

Новият изпълнителен директор на пощите Богдан Теофанидис преди ден призова клиентите да не се струпват сутринта в първия ден от изплащането на пенсиите и да разпределят времето си, за да не се получава излишно напрежение. "Всички сили в са впрегнати в това да се установи фактологията около кибератаката срещу "Български пощи" и да се възстановят услугите за обществото", заяви изпълнителният директор. Той не се ангажира с мнение за това кой стои зад атаката, но уточни, че се доверява на експертите ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във