Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отново настояват за намаляване на ДДС за хотели и ресторанти

Членове на Националния борд по туризъм /НБТ/ предлагат намаляване на ДДС на пет или десет на сто, или унифициране на ставката - 9 на сто за всички туристически услуги, включени в предплатеното пакетно пътуване (хотелско настаняване, хранене, съответния транспорт, в това число и лифтовите съоръжения).

Според Атанас Димитров от Българската хотелиеро-ресторантьорска това е един от начините да бъдат намалени цените през това лято, когато туристическият бранш разчита предимно на родни почиващи.

Искането за по-ниско ДДС е било отправено към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Разговорите между правителството и бранша продължават във вторник (12 май). 

Димитров изтъкна и че все още няма ясни разписани правила за работа на бранша в условията на пандемия от коронавирус. Преди всичко не се знаело кой ще носи отговорност ако в туристически обект бъде установен случай на заразяване. 

Няколко са и вариантите за ваучери за почивка, предложени от бранша, като сред предложенията има и такива за ваучери за транспорт - 100 лв на човек, валиден до 31 декември 2020 или 31 март 2021, ваучери за настаняване в категоризиран обект - 250 лв на човек, валиден до същия период, както и ваучер за транспорт (ЖП, автобус или самолет) на стойност в рамките на 30 лева на човек.

Според Националния борд по туризма за привличане на чужденци усилия и средства следва да се насочват основно към съседните ни страни. Те предлагат субсидиране от държавата на медицински застраховки, които да влизат в цената на нощувката и да са валидни при необходимост на някой турист да остане в болница в България. Това би дало спокойствие на чуждестранни туристи, че ако се заразят по време на престоя им, това няма да е свързано с допълнителни разходи от тяхна страна, смятат от НБТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във