Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТНОВО ФИНАНСИРАТ ЦИФРОВИ СНИМКИ НА БЪЛГАРИЯ

Започва дългоочакваното въздушно заснемане на територията на страната с цел да се създаде нейната цифрова фотокарта. В четвъртък (27 октомври) самолетът Чесна на белгийската фирма Евросенс направи първите снимки над района на Добрич и Шабла, след което бе заснета земята около Пловдив. Камен Илиев, генерален мениджър на компанията, спечелила оспорвания търг за дигиталните снимки, уточни, че тя има над 40-годишен опит в тази дейност. Задачата обаче ще изпълни дъщерната й фирма в България.
За първи път у нас частна компания извършва дейност, която доскоро бе приоритет само на Министерството на отбраната. За цялото заснемане на нашата територия са необходими 150 летателни часа, като средно на ден се обработват по 3500 кв. километра. Сред многото изисквания към изпълнителя бе да е лицензиран български авиооператор и да отговаря на високите натовски стандарти за защита на класифицираната информация.
Контрактът с фирмата е финансиран изцяло от държавния бюджет. От Министерството на земеделието уточниха, че толкова мащабен проект, от реализацията на който зависи работата на много институции, не би могъл да се финансира по проект на ФАР. Там всяко забавяне е фатално, а добре е известно как спазват срокове нашите чиновници и колко евросубсидии не видяха бял свят заради забавяне на търгове или други процедури. За въздушните снимки на България в бюджет 2006 са предвидени, по думите на министър Кабил, достатъчно средства, а се знае, че трябва да се заснеме приблизително 100 хил. кв. км площ, и това струва средно по 30 евро за всеки квадратен километър.
Според шефа на агроминистерството причината за забавянето на аероснимките се дължи на слабата координация между различните държавни ведомства. На въпрос на в. БАНКЕРЪ колко пари от заема на Световната банка са похарчени досега, той отговори, че това се знае само в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще припомним, че за проекта Кадастър и имотен регистър, част от който е и аерозаснимането, България получи от финансовата институция кредит от 33.5 млн. евро.
Представителите на Евросенс България увериха, че до 30 юни 2006 г. (срок, даден от Европейската комисия), цялата територия на страната ще бъде заснета. Малкият Чесна е оборудван с високотехнологична фотографска техника. Министърът на земеделието Нихат Кабил дори оптимистично заяви, че работата може да завърши дори преди крайния срок.
Орто-фото заснемането е част от изграждането на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), за които България е поела ангажимент към Европейския съюз.
Излитането на самолета на белгийската компания от софийското летище бе демонстрирано пред журналисти само няколко часа преди министър Нихат Кабил да разясни пред парламентаристите какви мерки ще се предприемат по повод на критиките към селскостопанската политика в мониторинговия доклад на Еврокомисията. Голяма част от тях засягат вторичното законодателство. С това са обяснява, че по-рано през деня Министерският съвет прие Наредбата за контрола и координацията на контрола върху вината, спирта, дестилатите и спиртните напитки. С това отпадат критиките в сектора Вино, каза министър Кабил за в. БАНКЕРЪ - Постигнахме съгласието на Европейската комисия цялото вторично законодателство, състоящо се от 40 наредби, да бъде прието възможно най-рано. В тази връзка 11 наредби, постъпили в четвъртък (27 октомври 2005 г.) в Министерството на земеделието и горите, ще бъдат разгледани от неговия колегиум в близките дни и най-вероятно в началото на ноември ще бъдат приети от Министерския съвет. Другите девет наредби, за които приехме ангажимент пред комисар Киприану, също ще бъдат приети до края на годината. Останалите 20 наредби министър Кабил се надява да бъдат приети до края на февруари следващата година.
В Червената зона на Брюксел на първо място стои забавеното изграждане на Разплащателната агенция и на ИСАК, за което трябва спешно да се изготви и приеме рамков закон. В него ясно трябва да се укаже как ще се извършва субсидирането на селските стопани - по схемата на единица площ земя или по схемата за единно плащане. Трябва де се уточнят минималният размер на земеделските стопанства, на допълнителните директни плащания и подходящият бюджет. В допълнение Еврокомисията ни предупреждава, че много закъсняваме с въвеждането на компютърната система и обучението на персонала да работи с нея. Червен картон получаваме и заради ортофотографирането на земята. Ответна реакция на земеделското министерство е решението до края на ноември тази година да се изготви проект за рамков закон, който до края на годината да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в парламента. В подготовката за акредитация на Разплащателната агенция се предвиждат оборудване на регионални структури и обучение на обслужващите ги експерти. Те ще бъдат подготвени и за работа с бъдещата компютърна мрежа на агенцията.Срокът за това е до юни 2006 година. Закупуването на хардуера и тестването на комуникациите трябва да стане до юни 2007 година.
Много от критиките в мониторинговия доклад, свързани с ветеринарния закон, се отнасят до контрола на заразните болести по животните, който не е на нивото на страните членки на общността. Затова сега България приема спешни мерки за изграждане на граничните контролно-ветеринарни пунктове. Според уверенията на Жеко Байчев, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, всички срокове ще бъдат изпълнени, включително и тези, които изтичат през тази година. В момента темпото на работа е много добро, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във