Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Отмениха таксите за проверки на магистрати

Магистратите няма да плащат такси на банките заради справките, които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) изисква при ежегодните проверки върху техните спестявания. А вече взетите пари за такива такси трябва да се върнат на потърпевшите съдии, прокурори, следователи и членовете на техните семейства, защото са събирани, без за това да има каквото и да било законово основание.

Това е крайният резултат от съвместните усилия на Инспектората на ВСС и БНБ, предизвикани от скандален случай, разказан първо в изданието "Параграф 22" на вестник "БАНКЕРЪ" през юни. Тогава магистрат от София сигнализира, че банка му е удържала 30 лв. такса заради проверката на доходите му.

"Понеже ИВСС не плаща за издаването на тези справки, а банката не извършва нищо безплатно - решили да удържат сумата от моя депозит. Не знам дали всички банки вече събират пари за такива "услуги" и дали всички искат по 30 лв. или по повече - за депозитите във валута например. Но искам да припомня, че проверки се правят на около 5000 магистрати в страната. А освен това и на техните семейства. При това всяка година. Дори по един депозит да имат съпрузите, това са 60 лв. ежегоден разход само заради "удоволствието", че единият от тях работи в съдебната власт. И за да се провери нещо, което те вече са декларирали. За юридическата несъстоятелност на таксата просто не искам да говоря - услугата е поискана и извършена на трето лице, а не на мен, и няма никаква логика аз да плащам за нея...", разказа пред вестника потърпевшият магистрат.

Именно по този сигнал, публикуван в "БАНКЕРЪ", инспекторатът поиска среща с ръководството на БНБ и проверка по случая. И се установи, че нещата действително стоят така.

"В резултат от извършената от БНБ проверка банката ще възстанови начислената такса на магистрата. Освен това тя е уведомила БНБ, че ще измени своята "Тарифа за таксите и комисионите, приложима за клиенти - физически лица", като премахне таксите, начислявани на ползватели на платежни услуги при предоставяне на информация за тях на държавни органи съгласно действащото законодателство", официално заявиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет в четвъртък (2 август).

Нашата проверка пък показа, че парите вече са възстановени на потърпевшия. Така и не стана ясно обаче дали неправомерното начисляване на "таксата ИВСС" е единичен инцидент, или има и други такива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във