Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отложиха поскъпването на газа за след изборите

Комисията за енергийно и водно регулиране отложи решението за поскъпване на природния газ с 13% от 1 април.

Причината енергийният регулатор да отложи решението си е проверка на "Булгаргаз", инициирана от Министерството на енергетиката. 

На 26 март Министерството на енергетиката и „Български енергиен холдинг“ започнаха проверка как газовата ни компания е пресметнала исканото от нея 13-процентно поскъпване на синьото гориво. Проверката обхваща на дейността на „Булгаргаз“ за 2020 г., реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година.

От министерството не посочват докога ще продължи проверката.

Подобен ход на събитията не е прецедент. Същото се случи на 1 септември 2020 г., когато в условията на антиправителствените протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20 на сто.

Тогава също бе извършена проверка, но в крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното ѝ дружество са наред и цената бе повишена.

В средата на март общественият доставчик обяви по-високата с 13% прогнозира цена. По онова време "Булгаргаз" заяви, че изчисленията се базират на нормативната рамка и тенденциите на европейските пазари на газ и алтернативни горива. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във