Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отложиха концесионните такси на летищата във Варна и Бургас

Летище Бургас

Правителството одобри мярка - отлагане на плащането на концесионното възнаграждение за първото шестмесечие на 2020 г. за летищата във Варна и Бургас.

С това решение срокът за плащането на концесионното възнаграждение се удължава е още 150 дни, като вноската, отложена от 31 юли 2020 г. за плащане до 31 януари 2021 г., да бъде отложена до 30 юни 2021 г.

Прилагането на тази мярка е наложителна е оглед справянето е тежките последици за дружеството от продължаващата пандемия от COVID-19 и предприетите мерки за ограничаване на разпространението й, които оказват негативно въздействие върху финансовото състояние на дружеството, оператор на летищата във Варна и Бургас.

Загубите на световните авиокомпании поради пандемията от коронавирус до края на 2020 г. може да възлязат на около 160 млрд. долара. Поради ограничения, свързани с пандемията, авиокомпаниите използват само 50% от своя капацитет.

В края на 2020 г. 50% е бил спадът на въздушния трафик над България. Единствено вътрешните полети не са пострадали от пандемията. Екзотичните дестинации останаха затворени.

По информация на авиокомпаниите, броят на пътниците също е намалял наполовина. От РВД обясняват, че толкова намален въздушен трафик не помнят. Прогнозите за 2021-ва година обаче също не са много оптимистични. На фона на всичко това, държавите така и не излязоха с общи мерки за въздушния трафик, което допълнително води до хаос и спиране на полети.

За денонощие, през България преминават 1400 самолета. Преди пандемията броят им е достигал 3000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във