Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Отлетя и директорът на бизнес центъра в Москва

S 250 63cbb87f 56e1 484f b4ed 2ea83b75fcc8

Поредна рокада в държавно учреждение е направило служебното правителство. От свои източници "БАНКЕРЪ" научи, че за директор на Центъра на промишлеността на България в Москва, отговарящ за контактите между българските и руските фирми, вече e назначен Любомир Николов. След наше запитване до Министерството на икономиката смяната набързо бе обявена и на интернет страницата на бизнес центъра ни в руската столица. От публикуваната визитка става ясно, че Николов е завършил висшето си образование в Московския институт за народно стопанство "Г.В.Плеханов" с магистърска степен по "Управление и планиране на народното стопанство". От 1987-а до април 2017-а е заемал редица изпълнителни и ръководни длъжности в български търговски компании у нас и в Русия. Бил е и директор във външнотърговското дружество "Булгарплодекспорт" в СССР през 1989 година. От 2004-а до 2007-а е главен специалист в отдел "Туризъм" в московския център. Това, което не е отбелязано във визитката, е, че след напускането си Николов се е отдал на частен бизнес в Русия. Сега се завръща на държавна служба и ще е интересно да се види дали ще си върши безпристрастно работата, тъй като по принцип директорът на центъра трябва да е независим от компаниите, с които работи.

Любомир Николов заменя Иван Градев, който пое ведомството през февруари 2016-а. Той набързо бе повишен от главен специалист на директор, след като само заради него бяха променени редица нормативи. Запознати твърдят, че ключът за шеметната му кариера е приятелството му с бившия министър на икономиката Божидар Лукарски по футболна линия.

Икономическото министерство подготвя още едно назначение в центъра - на Нели Минева за главен счетоводител, което предизвиква повече въпросителни. Минева и преди е работила на тази позиция, като заради нея преди време се стигна до дело с московско ВиК-дружество, доставящо вода на нашето учреждение. "БАНКЕРЪ" писа, че в периода от август 2010-а до края на декември 2011-а тя всеки месец е начислявала коефициент от 1.45 на сумите, плащани за студена вода. Впоследствие този коефициент е бил увеличен до 1.68. Освен това върху тези изкуствено надути суми два пъти е бил начислен ДДС. Резултатът от тези действия на главната счетоводителка е загуба за ведомството от порядъка на 650 хил. рубли, които по тогавашния валутен курс се равняват на 25-30 хил. лева. 

Преди време в интервю за вестника бившият директор на центъра в Москва Кирил Мазнев заяви: "Уличих главната счетоводителка Нели Минева в нарушения, за които съм информирал и инспектората, и министерството. Това беше човек, който волно или неволно допусна много грешки и благодарение на нея от бюджета на центъра изтекоха немалко средства. Наложи се да заведем дело срещу местното водоснабдително дружество, което спечелихме, и сега то трябва да върне надвзетите суми." Оказва се обаче, че след като Мазнев е освободен, наследникът му се отказва от част от претендираната сума. След арбитраж задължението се стопява до малко над 113 хил. рубли, колкото приблизително е сметката за вода на институцията за един календарен месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във