Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отлагат въвеждането на лични карти с чип

Министърът на електронното управление Божидар Божанов

До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация, чрез което ще имаме е-достъп до административни услуги, без да е необходим електронен подпис. Това заяви пред БНТ министърът на електронното управление Божидар Божанов. Подходът е заимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението, и сървърната част. Поставянето на чипове в личните карти ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целият свят.

В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн. Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР. Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

По думите на Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред.

Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в Централната избирателна комисия, откъдето се очаква становище. "Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори, твърде скоро е", обясни министърът.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот, то не пречи на нито един от останалите видове, посочи още Божанов. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ: "Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и за това ще бъдат взети мерки - например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%, но е достатъчно сигурно."

Предстои коалицията да обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов трябва да бъде направено проучване дали машините в действителност затрудняват определени групи от хора, както твърдят от БСП. Личното му мнение е, че машинният вот работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

От началото на войната в Украйна властите регистрират ръст на проучванията за възможност за пробив в системите, което представлява първи етап от хакерска атака. "По всички тези теми сме взели мерки, получаваме известия за всяка една изтекла парола на държавен служител в тъмния интернет. Ние сме 30-та държава в света, която ползва тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове", каза ресорният министър. И поясни, че във времето назад е имало случаи на изтекли пароли на държавни служители като това се дължи най-често на лошата практика служебният е-адрес и парола да се ползват за регистрация в други сайтове - например за готварски рецепти, запознанства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във