Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отлагат влизането в сила на спорния Закон за горивата

Влизането в сила на спорният закон за горивата ще бъде отложено с шест месеца. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след заседание на правителството, синдикатите и работодателските организации. Караниколов ще направи това предложение на тазседмичното заседание на Министерския съвет. 

Браншова организация вече обяви, че започва протести срещу норматива, тъй като според тях той е лобистки и е в полза на големите петролни компании. По пример от Франция недоволстващите ще носят жълти жилетки. 

На свой ред омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради разпоредбите в закона. 

Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

"В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал - 20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 млн. лв. за условно наречения "търговец на едро“, абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива", е позицията на омбудсмана.
 
В жалбата си до КС Манолова пише, че "с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм".

Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
Новите разпоредби трябваше да влязат в сила от 29 януари, а изпълнението е поверено изцяло на министъра на икономиката. От тази дата всички петролни компании следваше да минат през регистрация в икономическото ведомство. За целта в средата на декември миналата година бе създадено специализирано звено - дирекция "Регулиране на икономически дейности".

За да бъдат включени в регистъра, е необходимо фирмите да отговарят на определени изисквания. Например собствениците на данъчни складове да имат уставен капитал в размер на 1 млн. лв., а търговците на дребно - 20 хил. лева. Това бе един от спорните моменти, който мобилизира протестите на малки играчи на пазара. Според застъпниците на тези текстове обаче точно регистрационният режим ще пресече сивата икономика и ще върне в хазната 1 милиард лева.

Отделно, компаниите са принудени да предоставят обезпечения, които да се използват за погасяване на техни дългове към държавата в случай на несъстоятелност или фалит. Петстотин хиляди лева ще е обезпечението за търговия на едро с петролни продукти и газ. Също толкова ще е то и за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно ще се искат 20 хил. лева. Такава ще е сумата и при фирмите за пълнене на бутилки с втечнен газ. А за дистрибуцията на газ в бутилки - 100 хил. лева. 

Изискванията за предоставяне на банкови гаранции разделиха най-сериозно бранша, а оттам и политиците. Напрежение възникна при "Обединените патриоти". От НФСБ на Валери Симеонов изтъкваха, че въпросните обезпечения може да са финансова тежест и в крайна сметка да доведат до концентрация в бизнеса с горива и недопускане на малките фирми до пазара. Хората на Симеонов предупреждаваха също така, че това е нарушение на правилата на Европейския съюз и може да се стигне до наказателна процедура за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във