Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отлагат пускането на тол системата

Бизнесът и правителство изразиха обща позицията 'за" въвеждането на тол системата, като най-справедливия начин за подобряване на пътищата. Това обявиха представители на браншови организации след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Реалните тестове щели да започнат от 16 август, стана ясно по време на брифинг в правителствената сграда. Първоначалната идея бе тестовият период вече да е в ход, а на 16 август тол системата да бъде въведена в експлоатация. Ако тестовете продължат три месеца, това означава, че тол таксуването ще се случи през зимата.

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че в закона е записано, че тол системата трябва да бъде въведена на 16 август, затова ще се стигне и до изменения в норматива. В това време товарните превозни средства ще продължат да плащат винетки.

По думите ѝ на редовни срещи с бизнеса ще бъдат обсъдени тол тарифите и обхвата на републиканската пътна мрежа. По втората тема има разногласия, като последното предложение на регионалното ведомство бе около 55% от пътната мрежа да бъде толувана. Евентуални промени ще бъдат оповестени след тестовете, посочи Аврамова.

Строителният министър обясни, че недостигът на средства за "удовлетворяване на всички искания за по-добри пътища" е 600 млн. лева. 

Най-рано тол системата може да бъде пусната през ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във