Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриват транзитен газопровод към Турция

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод към южната ни съседка. Участъкът е от 20 километра - от компресорната станция Лозенец до Недялско. Ремонтът е обявен от Еврокомисията за дейност със значение за целия съюз.

На събитието освен енергийният министър Теменужка Петкова се очаква да присъстват и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, както и представители на изпълнителя „Главболгарстрой“. За участие са поканени и премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

В момента през България преминават тръби за пренос на газ от Русия към Македония, Турция и Гърция.Новата отсечка е успоредна на съществуващата транзитна тръба и ще позволи при нужда да се обръща посоката на движение на природния газ от Турция към България. Строителството й започна през 2016 г. Капацитетът на газопреносната система на страната ни е над 17 млрд. кубични метра газ годишно. За сравнение България потребява 2 млрд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във