Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриват шест нови линии на летище Варна

През юли на летище Варна ще бъдат открити шест нови целогодишни линии, съобщи днес главният изпълнителен директор на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД Улрих Хеппе при честването на 5-ата годишнина от установяването на партньорство на аеропорта с най-голямата турска авиокампания, цитиран от местни медии. Новите директни полети ще бъдат от и до Париж, Кьолн, Хамбург, Берлин, Копенхаген и Ливърпул.

Хеппе допълни, че прогнозите за настоящия летен сезон са за лек спад с около 8 % в дейността на летището. По думите му пазарът ще се нормализира, тъй като през последните пет години е постигнат ръст от 50 на сто. Двата пазара, от които се очаква най-сериозно намаление на полетите, са руският - с 31 на сто и германският - с 14 на сто. Според Хеппе причината за оттеглянето на руснаците е, че те се пренасочват към Турция, а от Германия - обявяването в несъстоятелност на една от големите авиокомпании.

Загубите ще бъдат компенсирани с увеличение на полетите от други дестинации, като се очаква ръст с 34 на сто от Великобритания. Нарастване с около 9% ще има на полетите от Чехия, а от Турция и Австрия - с по 11 на сто. Прогнозите за пасажерите, които през това лято ще преминат през летище Варна, са да достигнат 2,1 милиона души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във