Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриват обществената поръчка за трасето на газовия хъб "Балкан"

Днес ще бъде открита обществената поръчка за новото трасе на газовия хъб „Балкан", включваща инфраструктурата за пренос на газ от турско-българската до българо-сръбската граница. Тя съвпада с трасето на втората тръба на Турски поток. Договорът за нея обаче остава под условие, тъй като до момента не е осигурен пълният размер на финансирането на проекта. 

"Изграждането на хъб „Балкан“ ще гарантира стратегическо място на България на газовата карта на Европа",  заяви енергийният министър Теменужка Петкова на 19 декември по време на заседание на КЕВР, на което бяха внесени документите по проекта за изпълняване на третата пазарна фаза.

До момента единственият участник Газпром Експорт поиска да има обсъждания във връзка със споразумението за пренос на газа от Международния арбитражен институт, имайки предвид международния характер на проекта.

От Булгаргаз тепърва ще преценят дали да участват във финалната фаза на проекта, след като видят всички документи по него.
Ако процедурата бъде одобрена, ще се премине и към изграждане на необходимата инфраструктура, която е част от концепцията за газовия хъб „Балкан“. За целта ще е необходимо финансиране в размер на 2,8 млрд. лв. Предвижда се на входа от турска страна у нас да влизат дневно по 56 млн. куб. метра газ, а на изхода към Сърбия да излизат по 38 млн. куб. метра.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във