Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Открит процес по делото на Косарев за акциите на "Виваком"

Дмитрий Косарев

Търговският съд в Лондон е издал решение по дело, заведено срещу VTB Capital за търга за продажба на най-голямата телекомуникационна компания в България - "Виваком". На предварителното заседание на 6 март британските магистрати са решили, че делото трябва започне по общия ред, т.е. при открит процес.  

Съдът отхвърли твърдението, че целият търг трябва да бъде анулиран на основание измама, съобщава "Ройтерс". Това означава, че Empreno, дружеството, завеждащо делото, може да получи иск срещу VTB Capital за вреди, в зависимост от резултата от пълния процес.

VTB Capital e корпоративна инвестиционна компания на руската банката VTB и е базирана в Лондон.

Решение от предварителното изслушване

Съдебният доклад от предварителното изслушване показва твърденията на Empreno, че е бил изключен от търга за 43,3% от акциите, които самата компания е притежавала в дружество, свързано с българската телекомуникационна компания Vivacom, в резултат на действията на VTB Capital (VTBC).

Заключението на съдията в това временно изслушване е, че на Empreno трябва да се даде възможност "да претендира за обезщетение или парична компенсация по отношение на предполагаемата загуба или невъзможност да вземе участие в продажба на акциите", в която като консултант участва и компанията Earnst and Young (EY).

По време на предварителното изслушване е припомнено, че VTB Capital нае EY като "специален съветник", който да "наложи продажбата на акциите".

Искането на жалбоподателите продажбата на акциите да бъде отменена на основание, че е "измама", е било отхвърлено.

Съдът цитира твърдението на Empreno Ventures, че продажбата на акциите на "Виваком" е "нечестна фалшификация, която има за цел да даде погрешна представа, че е истинска продажба при справедлива стойност, докато всъщност предоставят акциите на занижена цена на консорциума, който я купува".

"Ройтерс" припомня, че жалбоподателите са LIC Telecommunications и Empreno Ventures, две компании, собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, а VTB Capital и редица други компании и физически лица са били част от консорциум, спечелил търга.

"Всички твърдения за нарушения са отхвърлени, по-специално продажбата не е била по никакъв начин подправена или неправилна", казва съдебен документ, описващ защитата на VTBC.

Ищецът твърди, че има заговор

Съдебното решение обаче разкрива твърденията на ищците, че продажбата е манипулирана и е продукт на заговор между VTBC и някои от другите обвиняеми, която има за цел да отстрани Empreno Ventures от контрола в българската телекомуникационна индрустрия, или поне от значителна част от нея.

Авторът на статията - Ник Кочан, припомня, че казусът възниква в началото на 2015 г. Тогава компанията VTB Capital наема EY като специален съветник, който да я подмага в "налагането на акциите, притежавани от VTBC като обезпечение“. Това действие на VTBC е предприето в "период на изчакване", в който VTB Capital (и свързаното дружество Delta Capital International, друг ответник) са се съгласили да не упражняват определени права по договор за заем, за да "наложат сигурност на транзакциите“.

Съдебни документи обръщат внимание върху поредица от събития, кулминацията от които е търгът за акциите. Първо, Empreno Ventures пише до VTB Capital с искане руската компания да обясни защо е наела EY, но не получава отговор. След това Empreno предлага да рефинансира заема за три месеца и VTB отговоря, като посочва, че ще обмисли всяко сериозно предложение.

„Всъщност VBTC никога не е правила истински опит да установи контакт с Empreno по този въпрос“, твърди компанията на Дмитрий Косарев. Empreno е подписала споразумение за неразкриване на информация с VTB Capital, в очакване, че споразумението ще бъде представено по време на преговорите за продажбата на акциите. Това не се случва, а на Empreno е казано, че споразумението не подлежи на преговори.

Търгът 

Следващата критична стъпка бе самият търг, който се проведе на 19 ноември 2015 година. Съдебните документи разкриват, че ден по-късно VTBC съобщава, че е продало акциите на Виваком за 330 млн. евро. Компанията на Косарев обаче твърди, че акциите са продадени с обезценка в размер на 143 млн. евро.

Доклад от излушване в Съда в Есекс, който се е произнесъл за един от обвиняемите, посочва: "За обвиняемите се твърди, че са закупили акции в опериращи дъщерни дружества на групата Vivacom, притежавани от междинно холдингово дружество, известно като V2, при подценяване. Акциите бяха обещани на VTBC като гаранция за заем, предоставен на групата от VTBC"

Люксембургската компания InterV притежава 100% от акциите на "Вива Телеком България" ЕООД, българска телекомуникационна компания, която "поема ръководството на Vivacom Group“.

Печелившият консорциум

Участници в печелившия консорциум са Милен Велчев, бивш финансов министър на България и настоящият главен изпълнителен директор на българския филиал на VTB Capital, както и Спас Русев, бизнесмен и сътрудник на Велчев.

"Ние сме доволни, че съдията е задължил VTB Capital да обясни пред съда какво се е случило по време на манипулирания търг, защо ни отстрани по начина, по който го направи, защо ни залъгват и защо са позволили продажбата на акциите само за част от истинската им стойност", коментира Косарев след решението на Търговския съд в Лондон.

Говорител на VTB приветства решението на съда, което по думите му е потвърдило отсъствието на правни основания в твърденията на Empreno относно резултатите от търга за акциите на Vivacom.

“VTB ще продължи да защитава позицията си в бъдеще, тъй като считаме, че твърденията на Empreno в съда относно валидността на търга са неоснователни", заяви говорителят на VTB Capital.

Facebook logo
Бъдете с нас и във