Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриха уникален Глобален ИТ център в София

Министър Лиляна Павлова откри уникален Глобален ИТ център за компетенции в България. В новата „дигитална фабрика“ на Atos ще работят повече от 400 български ИТ специалисти. Те ще създават новаторски разработки и ще внедряват модерни решения за клиенти на компанията в цял свят.

„За мен е изключително удоволствие да представлявам правителството на откриването на Глобалния ИТ център за компетенции, което събитие е доказателството, че SAP-услугите вече са ключова индустрия за страната ни и в световен план“, каза министър Павлова при откриването.

„Тук съм заради младите, компетентни и добре образовани хора, които се надяваме не само да останат в страната, но и да привлечем обратно тези, които са в чужбина - именно чрез създаването на атрактивни възможности за работа, развитие и получаване на добро заплащане и самочувствие“, допълни Павлова.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 отбеляза, че именно връзката между образованието, университетите и бизнеса е важна за създаване на подготвени хора в бъдеще. Тя подчерта, че теми като единния цифров пазар и дигиталните трансформации ще са във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС догодина и заедно с еврокомисаря Мария Габриел страната ни ще направи всичко възможно този пазар да бъде защитен.

Atos е световен лидер в дигиталната трансформация, за която работят над 100 000 служители в 72 страни, а у нас – 660 висококвалифицирани български специалисти. След като компанията придоби българската компания InfoPartners с 423-ма служители и 15 милиона евро годишен оборот, тя стана водещ доставчик на специализирани SAP -услуги в страната. Компанията работи в партньорство с един от най-големите инвеститори у нас Coca-Cola Hellenik Bottling Company и ще предоставя гъвкави услуги и ускоряване на достъпа до нови технологии и решения за клиентите на компанията в 28 страни по света.

„Оценихме нивото на специалистите и отношението към клиентите тук и искаме нашите клиенти да се докосната до българското качество“, каза от своя страна Рууд де Жонг, директор на Глобалния ИТ център в България. Центърът има амбицията бъде глобален инкубатор за иновации в областта на ИТ услугите за хранително-вкусовата промишленост, отбеляза той.

„За нас това е уникален център и SAP услугите са един от четирите стълба на ръст в нашия тригодишен план и се надявам да увеличим това развитие около 10 пъти. Искаме да си сътрудничим с водещи университети и да разширим този център“, каза от своя страна Урсула Моргенстерн, глобален директор „Бизнес и платформени решения“ - Аtos.

Ален Брухар, директор на „Бизнес системи и решения“ на Coca-Colа в28 страни пък обърна внимание, че вече повече от 10 години компанията прави хъб в България, в който работят над 2 000 служители в страната и допринася за повишаване на заетостта и на брутния вътрешен продукт на България.

Министър Павлова изрази надежда, че инвестицията и персоналът ще бъдат удвоени, за да остане България атрактивна за младите хора страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във