Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриха сезона на "наддаването"

Кои ще са играчите за концесиите на нови четири плажа?

Правителството даде разрешение на министъра на туризма Николина Ангелкова да започне процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - "Балчик-централен" в община Балчик, "Бургас-централен" в община Бургас, "Созопол-Хармани" в община Созопол и "Поморие-изток" в община Поморие, съобщи  пресслужбата на Министерския  съвет . В него се казва, че целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурите ще се провеждат по реда на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е определен съгласно приетата от Министерския  съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. За морски плаж "Балчик-централен" възлиза на 56 639 лева.

Очевидно управляващите са решили да повишат цената, тъй като  предишният наемател - хасковското еднолично дружество с ограничена отговорност  "Тоталс" ЕООД, което е собственост на Тихомир Цветков,  през 2011-а спечели обявения  търг и  подписа контракт  с областния управител за годишна наемна цена на обекта  в размер на  52 500 лева. Договорът беше за пет години. Активна  плажна площ на бреговата ивица тук е 15 507 кв. метра.

За централния плаж в Бургас също ще се търси концесионер. Правителството е определило цена за него от 297 560 лева.

В началото на миналата година министър Ангелкова, след като отстрани двама участници в обявения от нея търг за тази плажна ивица,  подписа  петгодишен договор за наем с фирма "Булгериен директ райзен" ЕООД. Тя е еднолична собственост на Димитър Караненов, но негов съуправител в дружеството е синът му Стоян.  Бургаското дружество  предложи  почти 2 хил. лв над обявената начална цена от  268 097. 98 лв. и подписа договора с годишна наемна цена от 270 хил. лева. Плажът е с общ размер от  77 907 кв. м и  с дължина на бреговата линия 895 метра.

Караненови са собственици  на хотел "Приморец". Припомняме, че през месец юни 2016-а Караненов-младши оглави структурата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Бургас. Караненов-старши пък е почетен консул на Украйна в Бургас.

Третият плаж, който ще бъде отдаден на концесия, е  "Созопол-Хармани". Цената за него е определена на  198 872 лева.

Тук със сигурност битката ще бъде  сериозна, тъй като тази апетитна брегова ивица отдавна е под  контрола на дружеството с ограничена отговорност  "Ирида-71″, което сега е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. Самият Спасов е познато лице в управлението на плажове по Черноморието, а името му се свързва с бившата групировка ВИС. Той е съдружник в дружеството "Ирида-71", което е концесионер на плажовете "Слънчев бряг-юг" (известен още като "Какао бийч"), "Хармани" в Созопол и "Поморие-изток" (според Националния концесионен регистър). То е създадено още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. Следва  поредица от прехвърляния  на дялове през годините, докато премине в ръцете на сегашните си собственици.  До лятото на 2012-а мажоритарен собственик на "Ирида-71" е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест" Бързанов е съдружник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Друг съдружник в тази фирма е Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ" Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг" след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг" през 2005-а. Самият Стаменов  беше застрелян в началото на януари преди две години, в комплекс на столичния булевард "Симеоновско шосе".

В началото на тази година, чрез друга своя фирма "Ауто фактор", Спасов  получи и плажа "Несебър-юг", но като  концесионер за следващите 15 години.  Тук компанията се ангажира да плаща годишно над 320 хил. лв. без ДДС и ще направи инвестиции за опазване на околната среда и защитените територии (на плажа има дюни) за още 4.8 млн. лева. Както в. "БАНКЕРЪ" прогнозира още при обявяването на конкурса за концесия, изненада  не  можеше да се  очаква. Причината за тази  прогноза беше, че  през пролетта на миналата година беше проведен конкурс, в който офертата на транспортното дружество "Ауто Фактор" ЕООД, собственост на Спасов, се оказа неустоима. Той спечели наддаването на почти двойно по-висока цена от тази, предложена от  предишния чорбаджия на плажа - фирма "Сироко", свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев. Той  беше окупирал тази крайбрежна ивица още от 1999 година. Преди година с  предложението си  да заплати 432 000 лв. годишен наем на държавата и с  единична цена за плажните принадлежности от по 8 лв. - за чадър и за шезлонг, Спасов "отвя" другите пет фирми конкуренти. Едва ли подобен играч  ще позволи и тази концесия да попадне в други  ръце.

Последната, обявена за концесиониране, плажна ивица е тази за плажа "Поморие-изток". Правителството е определило цена за него  - 107 946 лева. Преди година тази крайбрежна ивица заедно с  още седем плажа и с едно яхтено пристанище в Бургаско  бяха удостоени с наградата "Син флаг".  Критериите за оценка по тази  програма  са четири - качество на морската вода, безопасност и услуги, екологично  управление и предоставянето на информация. Оценката се прави  от национално и от международно жури. Местната легенда, пък и вицепремиерът Валери Симеонов разказват, че всички поморийски плажове са "отредени" за фирми,  близки до  братята Маргини.

Може би тези подозрения имат основание, ако се съди от  официалните данни, които публикува  Министерството  на туризма. Преди две години фирма едноличното дружество с ограничена отговорност "Фаст ком",  собственост на Славчо  Събев, първо успя да сключи  договор за петгодишен наем на плаж "Поморие-юг",  а преди година същата фирма победи конкуренцията за 20- годишната концесия  на централния плаж в Поморие. Ако проследим историята на тази фирма в  архива на "Държавен вестник", ще разберем, че  когато това дружество е регистрирано на 28 ноември 1997-а,  то е било собственост на Красимир Маринов (Големия Маргин) , Димитрий Минев  (Димата Руснака) и Райчо Райчев. През 1999-а се появява още едно познато име - това на Румен Гайтански. По това време се сменят  и хората в управлението, като  Красимир Маринов е сменен с Любен Пехливанов. Тези имена навеждат на мисълта, че вицепремиерът е прав в твърденията си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във