Банкеръ Daily

Официално

Откриха последния участък на "Струма" за трети път

S 250 6f86fd7d ed3a 44d9 a2ef 992ba16459e5
S 250 93ef2f46 2150 48fc 963e 28bf8beb4057
S 250 5316f3db aec7 4816 8eea 5db642eb6af0
S 250 e737bce1 8068 424f 94e6 761249b46323

Превърналият се в легендарен четвърти лот на автомагистрала "Струма" беше открит официално днес, след като една част от него беше отворена за движение в средата на юли, а цялото трасе - в началото на август. И двата пъти обаче бяха съпроводени с официални церемонии и рязане на лентички.

На откриването на близо 15-километровия участъкът от Сандански до Кулата днес обаче не присъстваха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова, а единствено председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

"С изграждането и на този участък постепенно изграждаме необходимия на България магистрален пръстен", подчерта Лазаров и благодари на екипа на пътната агенция и на строителите за всеотдайната работа през последните няколко месеци.

Той подчерта, че със съвместни усилия за кратко време те са успели да се справят с натрупаното закъснение. "Строителите направиха истински подвиг и изпълниха огромен обем работа", изтъкна Лазаров и благодари за търпението на жителите от общините Сандански и Петрич, през чийто населени места преминаваше транзитният трафик за Гърция по време на строителството на участъка. Стана ясно още, че до края на строителния сезон ще бъдат ремонтирани и обходните маршрути.

Дължината на последния лот на магистрала "Струма" е 14.7 километра. Строителството на участъка от Сандански до Кулата закъсня с около година и половина заради забавяне от страна на фирмата изпълнител - гръцката "Актор", която поиска още близо 40 млн. лева за инертни материали. Това доведе до изграждане на по-малко от 15-километровия участък за почти три години, като строителството на участъка завърши благоевградската фирма "Агромах".

За да се облекчи трафика през летните месеци, предсрочно в средата на юли за движение бяха пуснати последните три километра преди границата с Гърция, а две седмици по-късно и целият 15-километров участък от магистралата. Той обаче не беше напълно завършен и се наложи довършителните работи по трасето да продължат до края на август.

Трасето на отсечката преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. С изграждането на участъка трафикът за Гърция се изнася извън Петрич и селата Чучулигово, Марино поле и Кулата. С това пътуването става по-бързо и безопасно, а транзитното движение вече е извън намиращите се в близост до магистралата населени места. Автомагистралата е част и от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север – Юг".

Пътното платно за движение е с обща ширина 29 метра, като всяка лента е по 3.75 метра, а аварийните ленти - 2.5 метра. Положената хоризонтална маркировка е шприцпластик със светлоотразителни перли, което повишава видимостта й през нощта и безопасността на движението.

Иначе автомагистрала "Струма" - от Даскалово до граничен пункт "Кулата", е с дължина от 150 километра. Общо 69 километра от нея се изграждат със средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 година. В момента се работи по изграждането на втория лот от аутобана от Дупница до Благоевград, който е с дължина от 37.5 километра и трябва да бъде готов до края на октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във