Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Откриха нови производствени мощности за електронни модули в Ботевград

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов присъства на церемония по официалното откриване на новите производствени мощности и административна част на компанията "Интегрейтид Микро-електроникс България" ЕООД (IMI BULGARIA). На събитието присъстваха Ерик де Кандидо, изпълнителен директор на IMI България, Жил Бернар, управител на IMI България, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции и Иван Гавалюгов, кмет на Община Ботевград.

Заместник-министър Лъчезар Борисов изтъкна, че това е поредната инвестиция в Ботевград на IMI BULGARIA, която ще даде възможност на още 400 души да започнат работа. Той допълни, че най-големият капитал и предимство на България са хората, квалифицираната и работоспособна работна ръка, която е гаранция за успеха на всеки инвеститор. „Разкриването нови работни места в тези производства ще имат сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво“, допълни заместник-министър Борисов. Той подчерта, че резултатите, които се постигат от инвеститори съвпадат с целите на Министерство на икономиката и създават високи нива на добавена стойност за българската икономика, както и приносът за експорта и въвеждането на нови технологии.

През 2016 г. Интегрейтид Микро-електроникс България“ ЕООД получава сертификат за инвестиция клас А за проекта „Разширение и оптимизиране на технологичните и логистични мощности в гр. Ботевград. Инвестицията е в размер 7.63 млн. лв., а проектът предвижда закупуване на три нови производствени линии за асемблиране на модули и съпътстващи машинни модули, като след завършване на проекта производственият капацитет ще се увеличи с 20-25%. Произведените изделия представляват електронни модули, които се използват в автомобилната, индустриална и битова електроника.

„През януари 2017 г. се подписа договор между министъра на икономиката и дружеството за прилагане на мярката по чл. 22д от ЗНИ за финансово подпомагане за частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначени работници и служители. В периода до 2020 г. от бюджета на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени средства на обща стойност до 735 513 лв.“, изтъкна заместник-министър Борисов, като потвърди ангажимента на държавата. Той добави, че инвестициите в производството са дългосрочни, създават стабилна заетост и допринасят за повишаване на икономическата активност в региона. „Изграждането у нас на нови производствени мощности на IMI BULGARIA е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“, посочи заместник-министър Борисов.

Заместник-министър Лъчезар Борисов заяви, че община Ботевград е сред общините със структуроопределящи предприятия за индустрията на Област София, която се е утвърдила като промишлен център и обособена икономически-активна зона, благодарение на наличието на инфраструктура за реализация на продукти и стоки в сектора на услугите. „Изборът за реализиране на проекта в България е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства“, изтъкна заместник-министър Борисов, като добави, че разчита България да остане за инвеститора дестинацията, която ще ръководи създаването на „ноу-хау“ и иновации в рамка на групата.

От своя страна Жил Бернар, управител на IMI България посочи, че инвеститорът е избрал България не заради евтината работна ръка и местоположението, а заради квалифицираните инженери и технолози. „Талантливите български мениджъри гледат в правилната посока, компанията разчита на тях, а хората са основният ресурс, заради който се спряхме на България. Нашата успешна история в страната ще продължи със сградите, които откриваме днес“, допълни той.

Изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изтъкна добрите резултатите от съвместната работа с инвеститора. „IMI BULGARIA са визуализирано решение на моята формула Лидерство=Иновации+Инвестиции и очаквам да бъдат основа за развитие на автомобилната индустрия в региона", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във