Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Открехва се вратата за смяна на председателя на КЕВР

В парламента започна дебатът за смяна на представителите на Комисията за енергийно и водно регулиране с изтекъл мандат, включително председателя на регулатора Иван Иванов. Още в началото на процеса обаче бе направена крачка назад - бе отложено приемането на процедурните правила за избора. Изненадващо отлагането дойде от управляващото мнозинство.

Точката отпадна от дневния ред на Комисията по енергетика в парламента в четвъртък (13 януари), като бе обяснено, че предстои коалиционен експертен съвет между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", който да излезе с единна позиция.

От ГЕРБ очаквано разкритикува този ход на мнозинството. Бившият енергиен министър Делян Добрев намекна, че кандидатурата на новия председател на КЕВР ще е плод на пазарлък.

"Днес управляващото мнозинство отложи тази точка с аргумента, че ще имат някакъв коалиционен съвет. Това означава, че те ще внесат правила, които са съобразени с политическата кандидатура, която смятат да предложат за КЕВР, което е скандално. Съмнявам се да могат да променят правилата за избор на КЕВР, защото изискванията за председател и членове на комисията, са записани в закона, т.е. трябва да се промени той", коментира Добрев. 

Иванов ще бъде сменен

Отсега изглежда ясно, че председателят на КЕВР Иван Иванов ще бъде сменен. Мандатът му изтече през април 2020 година. С изтекъл мандат е и един от комисарите - Евгения Харитонова.

Останали членове на ръководството на КЕВР са предложени както следва: двама от ГЕРБ, двама от "Воля" на Веселин Марешки, като толкова имат и от "Обединените патриоти" (ВМРО и НФСБ). С по един представител са ДПС и БСП. Техните мандати обаче още не са изтекли.

Оказва се също, че макар в опозиция партията на Бойко Борисов вероятно продължава да има мнозинство при гласуванията в КЕВР, тъй като всеки комисар, включително и председателят разполага с един глас при взимането на решения.

Още в началото на година критики към работата на енергийния регулатор изказа премиерът Кирил Петков. Петков обвини Комисията за енергийно и водно регулиране във взимане на преднамерени решения за повишаване на цената на газа. Премиерът напомни, че смяната на Иванов зависи от парламента, но все пак изказа очакванията си процедурата да бъде приключена до края на януари. 

Отиващият си шеф в контраатака

Пред "Свободна Европа" председателят на енергийния регулатор Иван Иванов каза, че не иска да работи с новото правителство, защото му няма доверие. Той коментира, че също очаква да бъде сменен най-късно до началото на февруари.

Иванов твърди също, че като служебен министър на финансите Асен Василев е поискал от председателя на независимата КЕВР да намали цената на газа с 20 на сто.

Той обясни, че България има договор за внос на по-евтин газ от Азербайджан, но не може да го достави, а причината за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него "е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани да се забави изграждането на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

"Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ", каза Иванов.

Председателят на КЕВР каза още, че мораториумът върху цената на тока е незаконен и не може да се направи прогноза за поскъпването му след отпадането на ограниченията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във