Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТИВА СИ ВРЕМЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ДОТАЦИИ

Безконтролното раздаване на държавни дотации очевидно ще бъде прекратено, след като в страната ни започна да се реализира проект на Европейския съюз за контролиране на държавните субсидии. Ръководител на проекта е английският бизнесмен Джон Еърст, който живее в София и работи в областта на консултирането и човешките ресурси. Основна постановка на ЕС е, че всяка отделна държава, членка на съюза, не може да подпомага отрасли или предприятия от своята икономика по начин, поставящ в неравностойно конкурентно положение компании от другите страни.
Проектът ще се осъществи с помощта на британското Министерство на търговията и индустрията, австрийското канцлерство и от българското Министерство на финансите. Официалното споразумение за него бе подписано на 24 януари в Британското посолство от заместник-министъра на финансите Пламен Минев и от представители на английски и австрийски правителствени институции.
В рамките на проекта ще бъде изграден единен класификатор, който ще даде възможност във всеки момент да се проверява размерът и статусът на държавното подпомагане. За държавни помощи, според европейските стандарти, се смятат не само правителствените дотации, но и общинските субсидии, банковите кредити с по-ниски лихви, преференциалните програми и опрощаването на дълговото бреме.
Представете си примерно един предприемач от Варна, който е недоволен, че негов колега от Франция получава държавни дотации и по-тази причина стоката му е по-конкурентоспособна - обяснява Джон Еърст. - Единственото, което трябва да направи, е да провери във френския Единен класификатор и ако установи, че е вярно, французинът ще трябва да върне субсидията. У нас с разплитането на подобни казуси ще се занимава Комисията за защита на конкуренцията, където е създаден и специален отдел.
Съдейки от европейското законодателство, държавни дотации, които нарушат неговите норми, са позволени единствено във високопланинските райони и слабонаселените места, както и при голяма безработица в страната, но само с разрешение на ЕС.
Офисът на проекта се намира в Министерството на финансите. За реализирането му ще помагат 24 английски консултанти, както и 6 австрийски съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във