Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отиде си Борислав Дионисиев - една от знаковите фигури на прехода

На 74-годишна възраст днес сутринта - след кратко боледуване, си отиде Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на българския бизнес от зората на демократичните промени (10 ноември 1989 г.). Промените у нас го заварват като журналист в сп. „Отечество“, където е от 1981 до 1989-а.

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 година. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е бил съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 година. 

Дионисиев бе член на Българския бизнес клуб „Възраждане“, по-известен като Г-13 (през 1993 г.)  и Конфедерацията на едрите индустриалци, създадена през 2001-а.

Дионисиев бе инвеститор в различни сектори на българската икономика. В зората на демокрацията започва с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. Но през годините той разширява интересите си придобивайки дялове в  „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“, „Варко“ и „Булярд“.

През 1989-1991 г. представлява във Виена гръцката фамилия Вардиноянис (чието богатство тогава се изчислява на 8 млрд. долара),  пред страните от бившия СССР. От тогава са и контактите му с редица прохождащи руски и български бизнесмени, на които по един или друг начин е помогнал. 

Първият опит за приватизация на Булбанк, е с активното лобиране на Дионисиев в полза на фамилията Вардиноянис, но сделката бива провалена от правителството на Иван Костов. Впоследствие банката бе продадена на италианската "УниКредит", което изтласка на преден план Левон Хампарцумян и отбеляза края в официалните отношения на Дионисиев с фамилията Вардиноянис. 

Дионисиев има две деца от първия си брак - син Христо, който държи и култовия ресторант "Къщата с часовника" и дъщеря Светла. Бизнесменът има и още една дъщеря – Рада, от украинката Олга Шчербицка.

Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, му роди син Борислав Дионисиев-младши през 2014 година. Тогава бизнесменът беше на 67 г., а Михаела - на 41 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във