Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Отговорността за язовирите става конкретна

Близо година след като "БАНКЕРЪ" повдигна темата с неяснотите около собствеността на язовирите и отговорността за тяхното състояние, има шанс това безумие най-сетне да бъде прекратено. Веднага след Великденските празници Народното събрание ще трябва да побърза с гласуването на поправки в Закона за водите, за да се сложи ред в поддръжката и експлоатацията на водоемите. В подготвения проектонорматив се предвижда въвеждането на категоризация на хидротехническите съоръжения. В срок от три месеца общините ще бъдат задължени да посочат кои от язовирите, намиращи се на тяхната територия, ще бъдат  прехвърлени на държавата. За тях ще се грижи специално създадено държавно предприятие.

Водоемите у нас са шест хиляди и ще бъдат категоризирани според големината им и доколко са опасни. Ползвателите на големите - като Националната електрическа компания, "Напоителни системи" и ВиК операторите, ще поемат стопанисването им, а собствеността ще бъде прехвърлена на ведомствата, под чиято шапка са тези държавни фирми. По този начин Министерството на енергетиката ще получи около 30 язовира, които досега са ползвани от НЕК, земеделското - около 200, а регионалното - близо десет.

С предложенията за промени в закона се създават облекчения и за извеждане от експлоатация на язовири, от които няма нужда и се усъвършенства нормативната база за принудителните административни мерки, които се прилагат към собствениците.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова напомни, че стопанисваните досега от НЕК и използвани за производство на електроенергия язовири, които са едни от най-големите у нас, досега са били с неуреден статут. Те са публична държавна собственост, но не е ясно с какъв акт са дадени на електрическата компания, която досега е инвестирала в поддръжката им, без да може да си връща разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във