Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТЕНЕТ ВЛИЗА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ОТЕ

Дъщерното дружество ОТЕнет изпревари фирмата майка ОТЕ и след дни ще предложи първата услуга на гръцкия телеком в България. До дни подразделението ще започне да предлага в сътрудничество с Битекс (също информационна компания с гръцки капитали и бизнес в България) високоскоростен ИНТЕРНЕТ за връзки от типа VPNS (vip end private network services). Услугата се ползва преди всичко от клиенти, които се нуждаят от постоянна и бърза комуникация извън страната. Тя осигурява добро качество при пренос на глас, картина и съобщения по електронна поща. По предварителна информация двете фирми вече са започнали изграждането на наземна линия между София и Солун, която ще позволява скорост на връзката от около два мегабита (около 250К) за територията на цяла Европа. Услугата ще бъде представена пред най-големите потенциални клиенти в началото на март.
ОТЕнет е създадена през 1996 г. от ОТЕ, Националната банка на Гърция и държавния университет в столицата Атина. В момента доставчикът притежава около 45% от дайъл-ъп пазара там и 34 на сто от наети линии.
Най-големите инвеститори в партньора на ОТЕнет Битекс в момента са гръцката компания Германос с 25-процентов дял и софтуерният лидер в южната съседка Лоджик би (създадена с участието И ЕФ ДЖИ Юробанк Ефграсия, акционер в Българска пощенска банка). Най-големият акционер в Битекс с 43% е управляващият вицепрезидент Христос Мурутис. Средносрочната стратегия на фирмата предвижда в България да се вложат около 5 млн. долара за следващите три години и да се овладее около 30% от пазара на високоскоростен ИНТЕРНЕТ чрез консолидация и с други играчи. В България има специалисти и фирми с отлични идеи, които обаче нямат връзка с международния пазар - заяви Мурутис за БАНКЕРЪ. - Ние сме с амбиции да посредничим и да сме от полза на тези софтуерни експерти. Той допълни, че до две години компанията му ще извършва 70% от този трафик.
Преди около месец ОТЕ получи правото да изгради втората мрежа за мобилни телефонни връзки в страната. През миналата седмица председателят на телекома Никос Манасис уточни, че покриването на първите 20% от страната едва ли ще стане преди определения в лицензията краен срок - 19 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във