Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТЕ ОТКАЗВА ТЪРГ ЗА ОБОРУДВАНЕТО НА CBM

Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ не смята да провежда търг за доставка на оборудване за GSM-мрежата, която дъщерното й дружество Космо Бългерия Мобайл (CBM) ще изгражда в страната, съобщи в четвъртък (1 февруари) председателят й Никос Манасис при пристигането си в София. Той бе в състава на гръцката правителствена делегация, водена от министъра на транспорта и комуникациите Христос Верелис. Освен него на посещение на българския министър на транспорта и съобщенията Антони Славински дойдоха заместникът му Александрос Вулгарис и главният секретар Константинос Ровиас.
Според Манасис, гръцкият телеком ще натовари мобилния оператор Космоте със задачата да преговаря за вноса на техника за българското дружество. Гръцката фирма щяла да покани на пряко договаряне най-големите имена в бранша от целия свят. Манасис допълни, че по този начин е решен въпросът за оборудването на албанската мобилна мрежа - и там Космоте е извършила операцията. Гръцкият мениджър бе категоричен, че доставчикът ще бъде ясен до месец. Ние решихме да проведем процедура за доставка на нужната ни техника чрез преговори - уточни Манасис. - Най-големите производители ще бъдат канени да представят офертите си за изграждане на отделните компоненти от мрежата. След като изслушаме всички кандидати, ще решим чия оферта да приемем. Решението ни е такова, защото работим по създаването на специфичен продукт, което изисква да изберем най-подходящото от всички предложения. Подчертавам, че всяка наша стъпка ще бъде съгласувана с изискванията на европейското законодателство съгласно нашата регистрация по него. Допитване на БАНКЕРЪ до юристи по корпоративно право показа, че в Закона за обществените поръчки (ЗОП) е записана възможност за директно договаряне, но в сферата на авторските права, което едва ли би могло да се свърже с предстоящата работа на втория GSM-оператор в страната. Компанията не би могла да се възползва и от предстоящите промени в ЗОП, които парламентът подготвя, защото те не се отнасят до бизнеса на мобилните оператори.
Според Манасис, ОТЕ ще се справи с доставките в срок и определеният от лицензията шестмесечен срок за покриване на първите 20% от територията на страната ще бъде спазен. Компанията имаше доста по-сложна задача при изграждането на мрежа в Албания, където срокът за започването на работа бе около четири месеца - уточни той. - Въпреки това ОТЕ успя и там.
Някои експерти са на мнение, че ако компанията организира наддаването, зачитайки всички срокове и изисквания на Закона за обществените поръчки, изпълнението на първоначалния срок 19 юли е под въпрос. Според специалисти, гръцкият телеком търси начин да избегне търга за първоначалната доставка на оборудване. За следващите етапи проблемът с времето не е така остър.
От Държавната комисия по далекосъобщенията съобщиха, че не са уведомени за намеренията на компанията по усвояването на лиценза. В него са записани ясно изискванията на България и ние ще следим стриктно за тяхното изпълнение - заяви говорителката на комисията Ирина Кънева. - Представител на ДКД не е чул думите на г-н Манасис и не можем да правим коментар.
Манасис обяви, че сборът от инвестиците за изграждането на мрежа в рамките на две-три години и сумата, платена за придобиването на лиценза (135 млн. щ. долара), ще достигне 350 млн. щ. долара.
Манасис потвърди думите на министъра на транспорта и комуникациите на Гърция Христос Верелис, че са в страната, за да проучат възможностите за придобиване дял в Мобиком, без да уточнява дали става въпрос за акциите на БТК, или на английската Кейбъл енд уайърлес.
Президентът на ОТЕ интернешънъл Джордж Скарпелис заяви, че общият брой на българските служители в Космо Бългерия Мобайл ще достигне 500 души. ОТЕ интернешънъл контролира всички международни проекти на компанията и ще отговаря пряко за дейността на българския оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във