Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТЕ ГОНИ РЕКОРД ПО ШЕФСКИ РОКАДИ

Гръцката телекомуникационна кампания ОТЕ получи лиценз да изгради втората GSM-мрежа в страната на 17 декември миналата година, но засега у нас се прочува повече с рокадите в местното дружество Космо Бългерия мобайл, отколкото с инвестиционните си проекти.
До края на април във втория мобилен оператор Космо Бългерия мобайл ще бъде назначен нов изпълнителен директор на мястото на досегашния Ахилеас Мастроянис, научи БАНКЕРЪ. Той ще се върне обратно в атинската централа на ОТЕ.
Преди по-малко от два месеца Мастроянис зае мястото на друг мениджър - Анастасиос Михалохристас (на снимката вляво), който на практика бе първият шеф на българското представителство на гръцкия телеком. Именно Михалохристас подписа договора с наследниците на известната софийска фамилия Гендович - Кирил и Марияна, за наемане на част от собствената им сграда до Народния театър Иван Вазов в София.
В офисите на Космо Бългерия мобайл смятат, че поредната смяна тук е резултат от размествания в ръководството на гръцкия държавен гигант. За наследник на Мастроянис начело на базираното у нас дружество най-вероятно ще бъде избран представител от мениджмънта на гръцкия мобилен оператор Космоте, съвместна собственост на ОТЕ и скандинавската телекомуникационна фирма Теленор. Задачата на новия шеф ще бъде да ускори работата по оборудването на базовите станции за мрежата.
Според условията на лиценза Космо Бългерия мобайл трябва да започне работа до 17 юли с изграждането на мрежа в София, Пловдив и осигурено покритие в района между двата града. Неотдавна от ОТЕ съобщиха, че за основен доставчик на оборудването е избрана американската компания Моторола. Впоследствие се разбра, че подизпълнител ще бъде и гръцката телекомуникационна компания Интраком, която ще е и сред основните дистрибутори на услугите на втория GSM-оператор.
В същото време стана ясно, че конкурентът на Космо Бългерия мобайл и единственият засега действащ у нас GSM-оператор МобилТел се готви да пусне на пазара потребителската услуга Pre-pay. Тя дава възможност клиентите да купуват карти с определено количество минути, предплатени на по-ниски цени. Подобна услуга предлага и аналоговият оператор Мобиком. Според специалисти с Pre-pay МобилТел се опитва да изпревари бъдещия си конкурент в най-важния сегмент от стратегията му за навлизане на пазара. Решаващата битка между гръцкия оператор и фирмата на израелския крал на диамантите Лев Левиев ще е именно продажбата на карти с предплатени услуги, смятат експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във