Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТЕ ДЪРЖИ КОСМО БЪЛГЕРИЯ МОБАЙЛ В ШАХ

До деня, в който вторият мобилен оператор в България Космо Бългерия Мобайл трябва да заработи (17 юли), остават малко повече от два месеца, а той още няма лиценз за далекосъобщителна дейност. След като Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) даде на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ правото да извършва мобилни услуги у нас, то следваше да се прехвърли на българското дружество Космо България Мобайл. Според източници от комисията, до този момент в нея не са подавани документи за прехвърляне на правата, а изпълнението на всички технически подробности ще отнеме най-малко месец.
На 17 декември миналата година ОТЕ спечели наддаването за втората GSM-мрежа срещу 135 млн. щ. долара. Офертата й се оказа най-добра и председателят на ДКД Иван Таушанов връчи разрешението на изпълнителния директор на компанията Панайотис Каргадос. Втора с 5 млн. долара по-малко остана холандската фирма ТИМ Интернейшънъл, дъщерно дружество на италианския оператор Телеком Италиа мобиле. В публичния търг участваха още британският телекомуникационен лидер Водафон и турският Финтурс холдингс.
Според специалисти победителите от ОТЕ срещат сериозни трудности в усилията си да спазят срока за фактическия старт на мрежата (до 17 юли тя трябва да покрие 20 на сто от територията на страната). След среща на министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински с гръцкия му колега Христос Верелис в началото на тази година се разбра, че е обсъждана възможността за удължаване на срока без санкции за гръцкия оператор. На ОТЕ бе позволено да не се съобрази и с едно от лицензионните изисквания - оборудването на базовите станции за мрежата й да стане чрез търг, съгласно Закона за обществените поръчки, и тя избра американската фирма Моторола след преговори.
През седмицата друго дъщерно дружество на ОТЕ - ОТЕ консултинг Ес А - официално обяви съвместни планове с ИНТЕРНЕТ-доставчика Битекс. Тази фирма най-вероятно ще осигурява ИНТЕРНЕТ-услуги за втория български GSM-оператор. За възможното бъдещо коопериране БАНКЕРЪ писа още през февруари. По програмата WIN на Европейския съюз Битекс е включена в консорциума на ОТЕ, който ще изгражда безжични ИНТЕРНЕТ-мрежи в страните, където телекомът има свои мобилни оператори - Гърция, България, Румъния и Кипър. В обединението влизат още ОТЕnet, кипърската CYTA, румънското представителство на Интраком - Интраром, румънският оператор Ром Телеком, Сънлайт - България, Бреезком - Израел, и др. Проектът WIN ще следи и за качеството на безжичните ИНТЕРНЕТ-услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във