Банкеръ Daily

Разкритие на "БАНКЕРЪ":

Отдавна има мераци за мол на мястото на изгорелите складове

Кметът на Пловдив Иван Тотев вчера категорично отрече твърденията за ново строителство на мястото на изгорелите тютюневи складове. "Нямаме подадени инвестиционни намерения за никакво бъдещо строителство върху тези имоти. Нямаме дори неформални разговори със собствениците на тези складове. Твърденията за строеж на молове са в сферата на конспирацията", заяви градоначалникът. Попитан дали пожарът е бил умишлен, той заяви, че не си и помисля подобно нещо.

Справка в архивите на "БАНКЕРЪ" обаче показва, че мераци за въпросния терен има и то, не от вчера. Още в броя си от 11 март в статията "Културните паметници тънат в безхаберие" изданието ни предупреждава, че тютюневите складове са в сериозна опасност. Виж тук: http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/kulturnite-pametnici-tunat-v-bezhaberie

В материала ни освен, че се описва подробно кой е собственикът на сградите, се съобщава, че той - фирма "Одрин 8" отдавна е изготвил инвестиционен проект с претенциозното наименование "Изграждане на мултифункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг". Той предвижда хотелска част, ресторант, кафене и магазини и общежития с подземен паркинг на три нива.

Складът е разположен върху 1464 м, а разгърнатата му застроена площ е над 5000 метра. През 2010-а директорът на регионалната екоинспекция в Пловдив Валя Атанасова е издала решение, според което не е било необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение. Решението е обжалвано от екологичното сдружение "Жива природа". През 2011-а съдия Здравка Диева от Административния съд в Пловдив отхвърля жалбата на природозащитниците. От решението на съда се разбира, че инвестиционното предложение е за ново строителство.

"Кметовете на община Пловдив и на район "Централен" са били уведомени за инвестиционното предложение, по което не са постъпили възражения", се вижда още от документа, съставен преди пет години.

Така че, ако кметът на Пловдив случайно не е наясно, може да му изпратим въпросния брой от вестника ни, за да се осведоми по-подробно за това, което се случва в града му.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във