Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отчуждени са земите за отсечката между Буховци и Белокопитово от АМ "Хемус"

Започнало е отчуждаването на имоти - частна собственост, на територията на Търговищка област, които ще се използват за изграждането на АМ "Хемус", съобщават от областната администрация. Става въпрос за участъка от пътния възел "Белокопитово" до Буховци.

Тези собственици ще бъдат обезщетени с имоти - частна държавна собственост, от държавния поземлен фонд, намиращи се в землището на Макариополско и на селата Черенча, Средня и Струино в Шуменско.
Имотите - частна държавна собственост, от държавния поземлен фонд, предоставяни като обезщетение за отчуждаваните имоти, се осигуряват от Министерството на земеделието, храните и горите.

Строителството на АМ "Хемус" между двата пътни възела "Буховци" и "Белокопитово" ще завърши през 2021 година. Това съобщи през март министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В момента се работи по трасе с дължина 1.5 километра. Очаква се изграждането на останалите 15 км да завърши до края на тази година. Тогава се водеха и дела от собственици срещу решението за отчуждаване на земи.

Общата дължина на трасето от село Буховци до пътен възел "Белокопитово" е 16.32 километра. Стойността на инвестицията по проектирането и строителството е 119.8 млн. лева без ДДС. Тази отсечка от автомагистралната ще бъде с по две ленти за движение в посока и две ленти за спиране. В рамките на проекта ще бъдат изградени и седем виадукта, десет селскостопански подлеза и мост над река Пакоша.

Общата дължина на автомагистрала "Хемус" от София до Варна е около 420 километра. Правителството обяви обекта за основен приоритет. Вече са изградени  участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са близо 170 километра. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата - 9.3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16.32 км от пътен възел "Буховци" до пътен възел "Белокопитово".

Facebook logo
Бъдете с нас и във