Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отчуждават имоти за отсечка от автомагистрала "Хемус"

С решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, необходими за изграждане на две отсечки с обща дължина 13.710 км от 15-километров участък от автомагистрала "Хемус" на територията на област Ловеч, включително пътните възли "Боаза" и "Дерманци", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Имотите, които подлежат на отчуждаване, са определени съгласно одобрения устройствен план - парцеларен план на трасето. Те се намират в землищата на селата Дерманци, Торос и Пещарна в община Луковит, село Български извор в община Тетевен и село Брестница, община Ябланица.

Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".

Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Почти цялото трасе на магистрала "Хемус" е в територията на Северна България, с изключение на района около София, тъй като столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България. Предвидена е да свързва столицата София с град Варна. Тя дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен е оставащото трасе да се възлага за строителство на 10 обособени отсечки (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 425 километра.

За изграждането на 134.14 км от АМ "Хемус" в участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново в края на 2018 г. правителството осигури от държавния бюджет 1.12 млрд. лв. без ДДС, които предостави на държавната компания "Автомагистрали" ЕАД. Трасето, което ще се изгражда от "Автомагистрали" ЕАД, е разделено на три етапа и десет лота. Крайният срок за построяването на етапи 1 и 2 е 2023 година. Първият етап - от пътен възел (п.в.) "Ябланица" до п.в. "Плевен" - 60.84 км, е с цена 511 990 000 лева или 261 780 345 евро, при предварителна оценка от 185 000 000 евро.

Лот 0 - 9.3 км - от п.в. "Ябланица" до п.в. "Боаза" на 11 октомври тази година бе въведен в експлоатация. Трасето беше завършено шест месеца предсрочно, след като строителните дейности започнаха в края на март миналата година. За изграждането му са инвестирани 66 млн. лева от държавния бюджет.

Лот 1 - 15.26 км - от п.в. "Боаза" до п.в. "Дерманци" на път ІІІ-307, обслужващ град Луковит. Стойност на лота 129 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във