Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Отбелязваме Деня на българо-унгарското приятелство

Българската църква в Будапеща "Св. Св. Кирил и Методий" - главният храм на Българската православна църква в Унгария.

 Денят на българо-унгарското приятелство се отбелязва на 19 октомври. За първи път това е станало през 2016 година.

Празникът се ползва с подкрепата на българското Народно събрание и унгарското правителство. Обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство е прието с решение на българския Парламент на 15 септември 2016-а. На този ден се провеждат редица инициативи и прояви, показващи общите моменти в историята. Също така се обсъждат позиции на двете държави по актуални проблеми на съвремието и се провежда културен обмен.

На 19 октомври Българската православна църква чества и Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Считан е за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан "земен ангел" и "небесен жител".

Сигурно много от вас се питат, защо изборът е паднал именно на този ден. Както  многократно се е случвало в хода на историята, и този път има българо-унгарска "връзка".

В далечната 1183 г., при една от войните си с Византия, унгарският крал Бела III, взима мощите на Иван Рилски от град Средец и ги занася в своята столица Естергом (Гран), където католическият епископ заявява, че не е чувал да съществува такъв светец, при което според преданието онемява. Едва след като се покаял, възвърнал говора си. Мощите на светеца сторили и много други чудеса на унгарска земя. Крал Бела III, като видял всичко това, наредил да обковат със злато и сребро ковчега на светеца и върнал с тържествен кортеж мощите в Средец.

Инициативата идва от българската общност в Унгария, чието ядро е на българските градинари. Те от много поколения живеят в Унгария и са запазили своя език, традиции и дори своя занаят. Българите в Унгария поддържат жива връзката с България, а предложението им идва като знак на благодарност към Унгария и унгарския народ, където те намират своя втора родина и много приятели.

В последните десет години стокообменът между България и Унгария постоянно расте, като през 2002 г. дори надхвърли един милиард евро. За съжаление в този период салдото в търгонията е отрицателно за нас и то продължава да расте.  За 2018 г. е характерно увеличаване на износа със 7.9%, на вноса - с 4.2 %, и на стокообмена - с 5.3 процента. В края на декември двете страни са изтъргували стоки за рекордните 1.17 млрд. евро. В структурата на българския износ определящ дял заемат апаратура и части, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, акумулатори, медикаменти, изделия на обувната и леката промишленост и др. Структура на вноса от Унгария се разпределя между медикаменти, автомобили, захар, минерални торове, биоапарати и части, ел. оборудване и други основни промишлени стоки.

Само за полугодието на тази година стокообменът е за 836.9 млн. евро, което означава, че е напълно възможно да надхвърли стойността от миналата година.

Между България и Унгария има подписан Договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, който е в сила от 7 септември 1995 година. Унгария е една от водещите страни като чуждестранен инвеститор в България, като вложенията от страна надхвърлят един милиард евро.

Унгария е една от страните, които българите обичат да посещават, като и бройката на туристите в тази страна расте. През миналата година там са гостували 68 995 българи. А само за шестте месеца на тази година 30 509 нашенци са посетили тази страна.

Унгарският интерес към страната ни е непостоянен в последните години. Редуват се върхове и спадове - от 109 482 туристи у нас през рекордната 2009-а, до 69 691 през миналата година. И само 25 174 за полугодието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във