Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТ ЗЛАТНАТА КОКОШКА ОСТАНА САМО ЗЛАТНАТА АКЦИЯ

Четири години след като държавата даде БТК на специално създадения за целта инвестиционен фонд Вива Венчърс за смешната сума от 230 млн. евро, вече и за слепец е видно, че сме продали златна кокошка за жълти стотинки. Впрочем потвърждението дойде само броени месеци след приватизацията на националния телеком, когато за останалите 35% от акциите му, пласирани чрез борсата, държавата взе малко над 650 млн. лева. Достигнатата тогава цена на акция от 1320 лв. надхвърли над десет пъти онези 102.12 лв. за ценна книга, платени от Вива Венчърс.
През 2007-а пък, когато изтече тригодишната забрана за прехвърляне на собствеността, Вива венчърс продаде БТК на Ей Ай Джи Глобал Инвестмънт груп (AIG Global Investment Group) за сумата от 2.112 млрд. лв., или 1.080 млрд. евро, и само за три години си осигури 469% печалба. Оказа се обаче, че златната кокошка все още снася яйца. Извънредното общо събрание на компанията, което се проведе във вторник (23 септември), трябваше да гласува прехвърлянето на 100 имота чрез непарична вноска в капитала на едно или повече новоучредени еднолични търговски дружества. Сред имотите са Телефонната палата на улица Гурко в столицата, сгради в центъра на Пловдив, Варна и Бургас, както и редица други здания в различни селища. Според доклада на оценителите от Фортън интернешънъл общата им пазарна стойност възлиза на 281.5 млн. евро. Или с 50 млн. евро повече от сумата, платена за БТК през 2004 година.
Ден след общото събрание транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че държавата е упражнила правото си на вето чрез т.нар. златна акция и е спряла обособяването на дъщерните фирми. Мотивите за гласуването против са били, че предложението за решение не е добре обосновано, особено когато става дума за имоти на висока стойност в центъра на София и в други градове. Управлението на такива имоти е от съществен интерес за финансовото състояние на компанията, е изтъкнал упълномощеният представител на държавата Димитър Димитров. Още повече че не са били посочени коректно броят, видът и предметът на дейността на новоучредените дружества.
Странното е, че чак сега държавата се загрижи за съдбата на телекома и за пръв път наложи вето на решение, което засяга пряко развитието му. Наистина в част от имотите БТК е съсобственик с Български пощи и тепърва ще трябва да се уточнява кой какъв дял притежава. Не е ясно и как точно ще става размяната - дали имот срещу имот, или пък телекомът ще плаща кеш за дела на пощите? Погледнато от друг ъгъл пък, значителна част от притежаваните от БТК сгради не са свързани пряко с осъществяването на далекосъобщителната й дейност. След като повечето от аналоговите телефонни централи бяха заменени с новите цифрови станции, които са и далеч по-компактни, свободните здания на компанията нараснаха значително. Сега не само отделни помещения, а дори цели етажи са затворени. Колкото до почивните бази или апартаментите на БТК в курортните селища и в доста от малките градчета, те се използват само през почивните дни или в отпускарските месеци.
В крайна сметка няма да е никаква изненада, ако телефонните палати из страната се превърнат в молове и казина. Някои от тях вероятно ще бъдат съборени, за да се изградят нови бизнес сгради... Едва ли за ръководството на БТК ще е проблем да заобиколи санкцията на правителството, макар и това да му струва малко повече време и усилия. Далеч по-актуалният въпрос е къде спа държавата досега? След като изтърва златната си кокошка, сега ще си стиска златната акция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във