Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТ ВИЗИТЕ ДО АЛТЕРНАТИВНИЯ СЪЮЗ

Българският политически елит категорично се обяви за необходимостта от изваждането на България от черния шенгенски списък. Съвпадението в мненията обаче свърши дотук. Първите ни политици се разделиха категорично по въпроса за връзката между визовия въпрос с Пакта за стабилност, за причините, поради които е вероятно да останем в черната зона, както и за това трябва ли правителството да получи мандат за действие до 30 ноември тази година, без да е ясно какви конкретни действия иска да предприеме.


Парламентарното мнозинство в лицето на СДС и Народен съюз, както и ориентиращата се в последно време към тях Евролевица поискаха кабинетът да предизвика дебат с европейските партньори за геополитическото бъдеще на страната, както и да предефинира мястото на България в регионалните форми на сътрудничество. Както научи в.БАНКЕРЪ от влиятелни сини депутати, идеята е Народното събрание да застане зад лансираната от председателя на външната комисия на парламента Асен Агов заплаха страната да напусне Пакта за стабилност. Тезата на управляващите, представена най-ясно от премиера Иван Костов в речта му пред депутатите бе, че България е изпълнила всички условия за излизане от Шенген, че трябва да защити досегашните си геостратегически интереси и че Пактът за стабилност тика страната в друга посока.


Пред БАНКЕРЪ Асен Агов заяви, че силни западни политици работят за това Пактът за стабилност да се превърне за балканските държави в алтернатива на Европейския съюз. Оставането в аакта и непремахването на визите освен това ще ни преориентира към страните от Изток, където най-силна е Русия.


На въпроса за политици от кои държави става дума, Агов отговори: Не бих формулирал страни, защото сме в много деликатен момент. Но наистина имаме сигнали, че в главите на някои се разработва и такъв вариант. И ние смятаме, че той противоречи на общата политика на ЕС. Правят се опити да се подмени политиката на ново обединяване на Европа с някакви регионални форми на сътрудничество, които се представят благовидно, едва ли не като предверие за ЕС. Този вестибюл може да се окаже постоянен за България, ако ние, българите, не вземем навреме мерки.


Някои от тези западни политици са много силни, с много силен глас в ЕС. И макар че от тях никога няма да чуете ясни заявления в тази посока, има достатъчно други сведения. Дори и самата нерешителност за решаване на визовия проблем ни карат да мислим, че те (тези политици - б.ред.) надделяват.


Несъгласие с обвързването на визовия проблем с Пакта за стабилност изразиха депутатите от БСП, ДПС и независими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във