Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОТ ТОЧКА КЪМ МНОГО ТОЧКИ ОСТАНАХА ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ

Мъдростите на Мечо Пух от рода Колкото повече, толкова... повече за съжаление не вървят можа да бъде приложена изцяло при раздаването на телекомуникационните лицензи от типа Точка към много точки (PMP). Обявеният през октомври от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) търг за две разрешителни от клас А (с по-широк честотен ресурс) бе спечелен от Кабел Нет и Транс Телеком, които достигнаха до цена малко над 5 млн. лева. Още по-плодотворно се оказа наддаването за лицензите от клас Б. То продължи близо седмица, като цената бе покачена от 672 хил. лв. до рекордните 6.172 млн. лв. и трите разрешителни отидоха при Орбител, Некском и БТК. Това даде повод на специалистите да заговорят, че бившият държавен монопол вече наистина ще има сериозна конкуренция в лицето на алтернативните телекоми. Доволно потриваха ръце и в КРС, и в правителството, където си правеха сметката да приберат в хазната над 28 млн. лв. за петте лиценза. Да, ама не. Но броени дни преди официалното връчване на разрешителните се оказа, че всички сметки са правени без кръчмар.
На 2 декември от Орбител официално обявиха, че се отказват от лиценза си с мотива, че честотите, за които са наддавали, не били подходящи за безжичната технология PMP и излизали твърде скъпо. Пред в.БАНКЕРЪ телекомуникационни експерти определиха тези аргументи като нелепи. Според тях предложените от КРС честоти от 3.5 мегахерца съответстват на стандартите в цяла Европа и не може и дума да става, че са неприложими у нас. Далеч по-сериозна причина за оттеглянето на Орбител изглежда смяната на собствеността. Явно в плановете на новите им притежатели - унгарската Мадяр Телеком, чийто мажоритарен собственик е Дойче Телеком, не влиза развиването на прохождаща технология, каквато е точка към много точки.
Голямата изненада обаче дойде на 5 декември от страна на БТК. Бившият държавен телеком обяви, че се отказва от лиценза си заради съмнения за несъответствия с правилата на търга, допуснати и при процедурата за лиценз от клас А. Другият мотив са променените пазарни условия след появата на третия мобилен оператор Вивател. Според специалистите на телекома това е довело до падане на цените на мобилните услуги, което дава възможности за прилагането и на други технологични решения.
Впрочем действията на БТК са обясними. Компанията, се включи в наддаването, сякаш само за да надуе изкуствено цената на лицензите, позволяващи и на конкурентите й да получат пряк достъп до крайния потребител. При постигнатата висока цена те задължително ще са принудени да свият инвестиционните си програми, което пък ще се отрази на навлизането им на пазара.
Каквото казахме - това се и случи. БТК, която неправилно бе допусната до участие, направи влизането на алтернативните оператори възможно най-трудно, коментира пред БАНКЕРЪ маркетинг-мениджърът на Некском Милко Георгиев. Въпросът за включването на компаниите с национално значение (БТК, Мобилтел и Глобул) в търговете съвсем не е за подценяване. Те за пореден път показаха, че имат финансовата възможност да повлияят върху разпределението на лицензите.
Икономически погледнато, не трябваше да допускаме операторите с национално значение до участие в наддаванията, но законът ни задължава да го направим. Все пак става въпрос за изграждането на нов пазар, а не за развитието на вече създаден, заяви председателят на КРС Георги Александров. Последствията от това решение ще се проявят през следващата година. Засега Мобилтел склони да вземе освободения от Орбител лиценз срещу сумата, при която се отказа - 6.1 млн. лева. Друг е въпросът дали и кога ще се възползва от разрешителното. Не бива да се забравя, че първият GSM-оператор вложи доста пари в развитието на мобилната си мрежа от трето поколение и едва ли ще бърза с екстрите, предлагани от новата технология.
Далеч по-интересна ще е съдбата на другия свободен лиценз. Възможностите са две - или да бъде обявен нов търг, или той да бъде предоставен на Кериър БГ, която се отказа от наддаването на цена от 2.5 млн. лева. Личното ми мнение е, че трябва да се обяви нов търг. Крайното решение обаче ще вземе Комисията за регулиране на съобщенията като колективен орган, отбеляза Александров. В случая комисията ще трябва да избира на принципа на по-малкото зло. По-всичко личи, че при ново наддаване постигнатата цена ще е по-ниска от сегашната. Възможно е дори тя да падне под 2.5-те млн. лв. предложени от Кериър БГ. Но ако разрешителното се представи без търг, това може да предизвика основателни протести от страна на останалите участници, които бяха принудени да платят значително по-солени цени.
В крайна сметка никой не е стоял с пистолет до главата на представителите на компаниите, за да ги принуждава да наддават. Те сами решиха докъде могат да стигнат, казва Георги Александров. Така е, само че контрата като че ли ще се окаже в Некском. Фирмата брои повече пари за лиценза от клас Б, който предоставя по-ограничени възможности в сравнение с тези от по-горния клас, получени от Кабел Нет и Транс Телеком. В момента единственият неоспорим лиценз е нашият- подчертава Милко Георгиев от Некском. - Срещу него няма дело, а и времето за обжалване изтече. Колкото до организирането на нов търг, това може да стане най-рано в средата на следващата година, когато вече ще имаме работеща мрежа.
Точно тогава и ще се разбере дали монополът на БТК най-накрая ще падне. И дали потребителите ще могат да разчитат на по-евтини и по-качествени далекосъобщителни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във