Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От съседните страни са дошли най-много туристи у нас през октомври

През последните три години Турция заема неизменно първо място по брой пътувания на български граждани.

Най-посещаваните туристически дестинации от българите през октомври са били съседните ни балкански страни, съобщават от Националния статистически институт. Те попадат в челната петица. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция и Гърция - съответно по 115 900 и 100 400 посещения. През последните три години Турция заема неизменно първо  място по брой пътувания на български граждани. Веднага след тези две страни се нареждат Сърбия, която е посетена от 36 00 българи, Румъния - с 34 900 пътувания, и Република Северна Македония - с 26 600 екскурзианти.  Числата показват още, че към всяка една от тях има увеличение на посещенията.

В челната десетка попадат и пет страни от Западна Европа - Германия, Австрия, Обединеното кралство, Италия и Испания.

Пътуванията на български граждани в чужбина през октомври са 473 300, или с 4.1% над регистрираните през същия месец преди  година. 

Увеличение има по всички наблюдавани цели. С най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през октомври обаче са пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), следвани от тези по служба, и за почивка и екскурзия.

Другата добра новина е, че през октомври и повече чужденци са посетили България - общо 766 400, което представлява повишение с 3.7% спрямо същия период на миналата година. За съжаление най-малко са посещения за бизнес, а най-много са идвали за почивка и екскурзия. Транзитните преминавания през страната не са 28.8% (220 400) от всички посещения на чужденци в България.

България също е била предпочитана дестинация през октомври са страните от Балканския полуостров. Най-много са гостите от  Румъния и Турция - съответно по 144 800 и 125 800 човека са били у нас. След това са гостите от Гърция - 99 700, Република Северна Македония - 57 900, и Сърбия - 53 900 посещения.

По-малък интерес е имало от Германия, Украйна, Обединеното кралство, Израел и Полша.

Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки със съседните ни страни през последните години, като се забелязва траен ръст на взаимните посещения.

Трябва да отбележим и добрите търговско-икономически връзки, които са установени през годините между балканските страни, за което спомага и географската близост. Румъния, Турция, Гърция и Сърбия са сред най-големите ни партньори и отдавна си си разменяме стоки за по няколко милиарда евро. Значителни са инвестициите им тук и много фирми от тези страни развиват свои проекти в България. Със Северна Македония стокообменът е за над седемстотин милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във