Банкеръ Daily

Доц. Радостин Вазов:

От строго профилиран университет ВУЗФ се превърна в университет на бъдещето

Гордеем се, че студентите ни успяват, категоричен е ръководителят на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във ВУЗФ доц. д-р Радостин Вазов


На 23 юни един от най-утвърдените бизнес университети в страната – Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) ще проведе конференция под патронажа на г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България, под надслова “Икономика на страха”. Конференцията се организира по повод 20-тата годишнина на университета, а с какво се е променило висшето училище за изминалите 20 години, какво да очакваме от конференцията и още – разговаряме с един от модераторите на конференцията, който е и ръководител на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във ВУЗФ - доц. д-р Радостин Вазов.


Доц. Вазов, тази година ВУЗФ празнува 20 години от създаването си. Разкажете ни малко за висшето училище и с какво тази годишнина ще се отличава от миналите?

- Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) е частна образователна институция, която от години се е доказала като едно от най-добрите висши училища за преподаване на финанси и икономика у нас. Причината е, че при нас залагаме на модерни методи за преподаване, актуални и разнообразни програми, които включват много практика и разполагаме с широко портфолио от компании, с които си партнираме и в които нашите дипломанти могат да трупат опит или да започнат своята кариера още по време на следването си.

Винаги сме празнували годишнината на ВУЗФ с особена гордост не просто заради това, което е постигнал университетът през годините, но най-вече заради дипломантите ни. Ако трябва да правя съпоставка между това, което се промени от 15-тата ни годишнина досега,  бих казал, че промените са много и са изцяло към по-добро, за щастие. Ако преди 5 години ВУЗФ беше в топ 5 на най-добрите висши училища в специалност “Икономика” в България според Рейтинговата система на висшите училища на МОН по критерия за най-добре платени завършили студенти, то сега сме в челната тройка. Ако през 2017 година за своята годишнина темата на празненството ни беше “бъдещето”, то днес смело мога да кажа, че бъдещето, което описвахме тогава и университетът, към който се стремяхме тогава, днес вече е факт. И доказателство за това са студентите ни. ВУЗФ разполага с може би най-висок процент на студенти, които са се реализирали по специалността си, което е и страхотна атестация за работата на всички във висшето училище.

По повод годишнината сте организирали конференцията „Икономика на страха“? Какво означава този термин и защо избрахте да засегнете именно тази тема на 20-тата си годишнина?

- Темата на конференцията бе избрана, защото е интересна по няколко причини. През последните две години наблюдаваме трансформация на цялата световна икономика вследствие на пандемията от Covid-19. Затова нарекохме и конференцията „Икономика на страха” - защото външен фактор за икономиките повлия изключително силно върху тях и допринесе за цялостна трансформация на бизнесите, появата на нови играчи на пазара и създаването на нови вериги на доставка.

Защо решихте именно чрез конференция да отбележите знаковото събитие? 

- Няма нищо по-естествено от това един университет да отбележи 20-ата си годишнина с форум, на който да покаже нивото на преподавателския състав, научните разработки и взаимоотношенията си с бизнеса и държавните институции. Всички говорят, че е необходима тази връзка. Аз смело мога да заявя, че ние във ВУЗФ много отдавна сме решили този въпрос и това ще си проличи на конференцията.

Това, с което се различаваме, спрямо 5 години или 15 години по-рано, е че днес ВУЗФ разполага със собствена Лаборатория за научно-приложни изследвания в сферата на икономиката – VUZF Lab. Чрез тази Лаборатория университетът засили още повече мисията си да помага за икономическото развитие на страната, както чрез създаването на новите бизнес лидери, но и чрез развитието им и работата по различни научни трудове и разработки, които могат да бъдат от полза за бизнеса и икономиката на страната.

Какво да очакваме от конференцията - кои участници ще се включат?

- Можете да очаквате професионална дискусия и експертни мнения по актуални теми без политическа окраска. Конференцията е под патронажа на г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България и ще протече в два панела. Първо ще се фокусираме върху икономиката на страха и политиката на централната банка, а след това ще поговорим за предпоставките за развитие на икономиката на страха.

Ще чуем експертните коментари на Владимир Савов - заместник-председател на Комисията за финансов надзор, Илия Лингорски - член на Управителния съвет на Българската народна банка, Любомир Дацов - член на Фискалния съвет на Република България, Левон Хампарцумян - председател на Българския форум на бизнес лидерите, представители на държавни институции и регулаторни органи, БНБ, КФН, Сметната палата, експерти, представители на академичните среди, а именно проф. д-р Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Методи Христов, проф. д.ик.н. Виржиния Желязкова, директор направление "Финанси и финансов мениджмънт", VUZF Lab, доц. д-р Теодора Лазарова, ВУЗФ, доц. д-р Валентина Григорова-Генчева, ВУЗФ, доц. д-р Ирена Николова, НБУ, гл. ас. д-р Красимира Найденова, Икономически университет-Варна, д-р Даниела Караангова, ВУЗФ, водещи икономисти и експерти.

Споменахте, че по данните на Рейтинговата система за висшите училища на МОН за тази година ВУЗФ се намира в топ 3 на университетите, в които завършващите студенти са с най-висок професионална реализация по специалността и са сред най-високоплатените. Как успяхте да постигнете такъв резултат и как бихте описали студентите на ВУЗФ?

- Това се дължи на непрекъснатото повишаване на качеството на учебните ни програми. Висшето училище се стреми да подготвя висококвалифицирани специалисти в областта на икономиката и в други свързани с нея области и да развива икономическата и финансовата наука в съответствие с потребностите на съвременната практика. Тези резултати са в резултат на академичната политика на висшето училище, която е насочена към прилагането на добрите образователни практики в Европа и света, като основната цел е осигуряване на високо качество на обучението и успешна професионална реализация на студентите чрез поддържане на много добро сътрудничество с бизнеса. Около 90% от завършилите висшето училище започват работа по придобитата специалност в банки, застрахователни, осигурителни и търговски дружества. ВУЗФ предлага на студентите си и безплатни консултантски услуги, свързани с обучението по отделните специалности и с възможностите за професионално и личностно развитие.

Бих описал нашите студенти, като търсещи и непрекъснато изискващи от нас.

Как се е развило учебното заведение за тези 20 години? Има ли разлика в студентите преди и сега?

- За това можем да говорим дълго. От статута на локален строго профилиран университет, днес ние вече сме международно признат университет, получил високи оценки от редица международни акредитационни институции. Разширили сме обхвата на изучаваните специалности и успешно развиваме бакалавърски, магистърски и докторски програми. Имаме много международни партньори в лицето на други водещи чуждестранни университети.

Разбира се, никога не сме забравяли началото и смея да твърдя, че в областта на застраховането няма по-добри от нас. Като доказателство в тази посока е и връчването на годишните награди „Застраховател на годината“, които се родиха по инициатива на ВУЗФ – това е едно своеобразно признание от страна на гилдията.

Що се отнася до студентите и поне до тези, които избират да учат във ВУЗФ – те търсят знание, смели са и задават неудобни въпроси, понякога са провокативни, но винаги са любопитни и се стремят да постигнат повече. Стремим се доколкото можем да запазим този техен младежки устрем възможно най-дълго време и да ги насърчим да го използват заедно с целия инструментариум от знания и умения, които черпят от нас, за да създават нестандартни и ефективни решения. И се гордеем, че те успяват!

Facebook logo
Бъдете с нас и във