Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От Стопанската камара съжаляват - няма търгове за газови доставки

Бяхме заблудени за 7-те карго-танкера, които се коментират в общественото пространство, защото "Булгаргаз" е изпратил писмо до министъра на енергетиката и е опровергал всичко, което Кирил Петков обяви на брифинга си.

Тази позиция е изразил Добри Митев, председател на УС на Българската стопанска камара, научаваме от сайта на организацията.

Той отбелязва, че още от началото на април България не е възнамерявала да продължава договора с "Газпром". Големият проблем, според Митев, е, че в този диапазон от време българската държава не е потърсила алтернативен дългосрочен доставчик. Не е обявила публични търгове, в които да могат да участват всякакви фирми, които да посочат свои цени и количества, за да се намери най-доброто и адекватно решение. "Управляващите избраха друг път – през някакви прекупвачи, които в момента ни доставят същият руски природен газ, но на по-висока цена" - не скрива съжалението си Добри Митев.

Той припомня позицията на "Булгаргаз", че страната няма осигурени количества, особено за последното тримесечие на годината. Акцентира, че сме все още в някакво неизпълнение на дългосрочния договор с "Газпром" за доставка на тръбния природен газ. "Имаме напълно неясни варианти за доставка на втечнен газ при неясна цена, неясни срокове, неясно е и дали ще има осигурени слотове за тяхното разтоварване. И на фона на всичко това, имаме много високи цени на тази така необходима енергия за икономиката и бита“ - подчертава Митев.

Той е категоричен, че държавата трябва да има аварийни планове за всяка една ситуация, като визира и всяка българска компания, която плаща данъци и заплати, и пълни бюджета, и трябва да знае дали ще има шанс да оцелее. 

Митев обяснява, че последиците от цената на газа за бизнеса ще са вдигане на цените, намалени поръчки или невъзможност те да бъдат изпълнени и сключени. „Тези, които работят по дългосрочни договори на определени цени, не знам как ще успеят за изпълнят поръчките си. КЕВР се очаква скоро да утвърди цена от 297 лева за киловат" - предупреждава председателят на УС на Българската стопанска камара.

По темата за съкращенията той споделя, че очаква първо да започне да се намалява производството с оглед на ограничаване на потреблението на газ. Прогнозира както спрени производства, така и нарушени вериги на доставки.

"Ако производителят на тор няма газ, той не може да произведе тор. Ако го произведе с високата цена на газа, трябва да я прехвърли на контрагента си. Така неговата продукция става скъпа за потребителя. Очаквам и фалити на предприятия, които няма да могат да понесат тези високи цени. Очаквам по-малко постъпления в държавата, което означава по-малко пари, с които социалните фондове да могат да обезщетят съкратените", чертае мрани прогнози Добри Митев.

Накрая той призовава за мобилизиране на обществото и държавата, за да се осигурят необходимите количества газ за функционирането на бизнеса, на топлофикациите и респективно - за хората. И отново подчертава, че при високата цена на газа трябва да се види какви са възможностите на държавата за компенсации.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във