Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От СПА туризма настояват да работят от 1 април при строги правила

"Спа центровете бяха затворени за 10 дни за втори път, но ние сме наясно със сложната обстановка и сме солидарни с лекарите", каза Сийка Кацарова, председател на Българския съюз за СПА и балнеотуризъм.

"Но пък СПА туризмът спазва много стриктно мерките и е достатъчно отговорен. Още миналата година, при първия локдаун, подписахме с министъра на туризма и с главния държавен здравен инспектор протокол, по който да работим. Сега написахме пак писмо до министъра на туризма и до социалния министър. Ако затварянето продължи по-дълго, това ще е сериозен проблем. Кадрите в нашия бизнес не се създават за едни ден, ако ги загубиш, губиш и бизнеса си", каза Кацарова пред БНР.

"Затова настояваме за отваряне от 1 април. В Чехия и в Сърбия дори не са затваряли спа услугите. Ние настояваме да работят тези сектори, които не създават опасност от разпространение на заразата, например парните бани няма да работят. Но от 1 април искаме да отворим при строго разписани правила", добави председателят на браншовата организация.

Тя посочи, че са успели да оцелеят благодарение на програмата 60/40. И добави, че очаква програмата да бъде продължена и след края на март.

В момента работят държавните бази за рехабилитация и базите по програмата на НОИ, а частните медикъл спа центрове са затворени, уточни Кацарова.

По-рано днес здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще има разхлабване на мерките срещу разпространението на коронавируса след 31 март. 

Децата се връщат в детските градини от 5 април. Връщането на ученици в класната стая ще стане от 12 април, график ще бъде изготвен съвместно с просветния министър Красимир Вълчев. Във висшите училища вероятно след 12 април ще върнат онези, които не могат да провеждат обучението си дистанционно. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет, а не 50%, както по-рано. Обмисля се фитнесите отново да могат да работят, също с капацитет от 30%.

Моловете и големите магазини обаче няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение може да бъде направено за тези, които имат възможност за продажби на открито. От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени. Мероприятия на закрито не се предвиждат до края на април. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във