Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От следващата седмица земеделците ще кандидатстват за държавната помощ от 426 млн. лева

Приемът на заявления по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна ще започне следващата седмица. Тогава ще започне и подаването на документите за отстъпката за газьола. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев на Консултативния съвет по животновъдство.

Разпределението на средствата ще се прави на база данни за стопаните от миналата година, за да се стъпи на най-актуална информация. След това всички данни трябва да бъдат обработени, а плащанията ще започнат, когато всички досиета бъдат прегледани, отбеляза агроминистърът.

Днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще вземе решение колко дни да бъде кандидатстването. Припомняме, че в деня, когато Европейската комисия нотифицира помощта, бе прието и постановлението на Министерския съвет за осигуряване на допълнителни средства към бюджета на държавния фонд.

Основна  тема на Консултативния съвет бе работата по Стратегическия план, по който има немалко коментари и предстоят срещи по различните мерки. „В следващите седмици ще работим приоритетно по Плана, като преди изпращането му ще проведем и Тематична работна група“, каза министър Гечев. Трябва да се изчистят някои екологични схеми, като се води активен диалог с Министерството на околната среда и водите за обсъждане на проблемите, включително при пашуването в защитените територии. 

Според агроминистъра е нужно след утвърждаване на Стратегическия план бързо да се изработят всички мерки и да има график за приема, за да имат фермерите поне 6-7 месеца да се подготвят. 

Според земеделския министър през ноември и декември трябва да има цялостна информационна кампания по мерките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във