Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От САЩ отказали удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди служебният енергиен министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция. "Получихме отговор от американската компания "Шиниър". За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок дали при тях има свободни терминали", добави министърът. 

"Ай Си Би Джи" и "Авакс" представиха чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора, уточни Христов след срещата си с представители на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - "Авакс" и възложителя на строежа – фирмата "Ай Си Би Джи". До края на деня всички коментари, разяснения и забележки по графика ще бъдат нанесени коректно и графикът ще бъде внесен официално в Министерството на енергетиката и в регионалното министерство. "Този график ще служи оттук нататък за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението. И не само това - наши експерти ще подпомагат с всичко необходимо, за да може този проект да бъде завършен до 1 октомври", каза още енергийният министър.

По думите му най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до забавяне на пукането в експлоатация на интерконектора след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента от министерството са уверени, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. "Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство", заяви Христов.

Едно от по-важните неща, които трябва да бъдат завършени, е Системата за управление (т.нар. SCADA -"СКАДА"). Това е електронното управление на газопровода. Всички кранове, всички системи се управляват компютърно и това е системата, които ги управлява. Тя в момента е в тестови режим и е договорено, че на 14 септември експертна компания, наета от енергийното министерство, ще дойде да извърши пълен контрол върху системата, за да се потвърди състоянието ѝ, уточни министърът. Вторият елемент са системите, които са свързани "СКАДА" - пренасянето на данни. Това става с оптичен кабел. В проекта е предвиден втори оптичен кабел, за да се осигури 99,9 процента готовност на системата.

Третият важен и критичен елемент са всичките компоненти, свързани с безопасността. Включено е в графика отстраняването на всички забележки, така че това също би трябвало да бъде готово навреме.

Четвъртият елемент е преглеждането и внасянето за одобрение на цялата документация - официалното получаване на актовете 15 и 16 и всички необходими лицензи. Това ще стане в крайната фаза на проекта. По този процес Министерството на регионалното развитие и благоустройството е водещата институция. От ведомството са се съгласили експертите им да разгледат документацията, преди да бъде официално подадена и да връщат коментари и съвети. Тоест, когато дойде моментът на официалното подаване на документите, повечето да са вече прегледани и да няма коментари и връщания на документи, за да се не губи административно време. Според сегашния график се очаква в средата на септември да бъдат получени Акт 15 и 16. "Това не е комфортен период, защото най-малкото отклонение от този график може да доведе до това проектът да бъде забавен след 1 октомври, което е недопустимо и би нанесло значителни финансови щети на страната", отбеляза Росен Христов. 

"Остава изпълнителят на проекта - компанията "Авакс", както и "Ай Си Джи Би" като оператор, да изпълнят ангажиментите, които поеха и при президента и пред Министерството на енергетиката, и да свършат всичката работа по график. Това че интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, което беше обявено днес от "Ай Си Джи Би", е важна стъпка, която е била заложена и е била изпълнена според графика." Така отговори на журналистически въпрос ресорният министър. Според него дотук нещата, които са били обещани, са свършени до голяма степен. Оттук нататък ще се следи всяка седмица дали продължава да се върви по графика или не. На друг въпрос енергийният служебен министър отвърна, че този газ, който в момента има в интерконектора, е тестови и в момента връзката не работи като газопровод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във