Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От СААБ поканиха България да започне преговори за самолетите "Грипен"

Шведската компания СААБ очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на 8 изтребителя "Грипен" да започнат от есента. Това заяви директорът на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон по време на брифинг. 

"За 18 месеца могат да бъдат произведени и доставени 4 самолета. Ако пилотите, който ще бъдат обучавани, са опитни, могат да започнат да носят дежурство след година обучение", обясни той.

За момента компанията не е била официално уведомена, че офертата ѝ за обновяване на българските военновъздушни сили е печеливша, като информацията ѝ се свежда до наличната в медиите.

„Ако България иска да получи изтребителите бързо, то ще трябва и преговорите да се проведат бързо“, заяви той. 

По време на заседание в края на април служебното правителство на Огнян Герджиков одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация. България избираше между три предложения - употребявани F-16 собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във