Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От РИОСВ Хасково поискаха "Марица 3" временно да спре

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково поиска временно спиране за 48 часа на мощностите на димитровградската Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3", съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Причината е изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение през последните няколко дни.

Основание за исканата мярка е чл. 73 от Закона за енергетиката и установени нарушения на екологичното законодателство по Закона за опазване на околната среда. Изпратено е писмо до Електроенергийния системен оператор за незабавно разпореждане за прекъсване на производството на електрическа енергия на оператора, се уточнява в съобщението.

На 10.09.2022 г. от Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски" – Димитровград е отчетено три пъти превишение на серен диоксид (SO2) във въздуха над алармената стойност от 500 µg/m3 и един път превишение на средночасовата норма (СНЧ) от 350 µg/m3.

През последните дни РИОСВ – Хасково е извършвала ежедневно проверки на предприятието, като освен регистрираните неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение, тя е отбелязала и че не е извършен собствен мониторинг на показатели, разписани в Комплексното разрешително - въглероден оксид, хлороводород и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във