Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От понеделник на бизнеса ще се изплащат компенсациите за тока

Помощта от 110 лева на мегават/часа за небитовите потребители на електроенергия не е държавна помощ, защото се прилага за всички по равно, отчита Европейската комисия. Затова още от понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се възползват реално от помощта. Парите са осигурени на 100%. Това обяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Повечето небитови абонати обаче ще бъдат компенсирани в началото на декември чрез фактурите за ноември. Причина за забавянето е, че страната ни изчака одобрение за изплащането на компенсациите от ЕК, а становището е било получено в четвъртък. Междувременно фактурите за ток за октомври вече са издадени на 75%-80% от небитовите абонати и няма как сумите в тях да бъдат приспаднати.

До момента министерството е сключило договори за компенсации с 23 фирми - доставчици на ток за небитови абонати, които обхващат 73% от засегнатите. Според министър Живков до следващата седмица се очаква всички доставчици на електроенергия на свободния пазар да подпишат договори за компенсации. Клиентите могат да следят дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на енергийното министерство. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември, увери министър Живков.

На новия борд на Българския енергиен холдинг ще бъде възложено да направи програма за финансово оздравяване и стабилизиране на всички дружества в БЕХ. Освен това министърът ще поиска от холдинга идеи за разработването на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с развитието на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници у нас.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във