Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От октомври тръгват двете руски офшорни зони

През есента на тази година (септември-октомври) в Руската федерация ще започнат да функционират т. нар. специални административни райони (САР), на които Москва гледа като на алтернатива за офшорните зони в чужбина, заяви пред репортери руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин. Тези САР ще бъдат разположени на островите Октябърский и Руский в Приморския край и Калининградска област, предаде БГНЕС.

ТАСС уточнява, че Русия създава специалните райони на островите в рамките на стратегията си за деофшоризиране на руския бизнес.

Според първия заместник-председател на управляващата партия на "Единна Русия" Виктор Пинский, който е и един от авторите на проекта, притокът на инвестиции в САР може да надвиши 1 млрд. долара.

До есента Държавната дума трябва да приема пакет от документи, необходими за създаването на руските офшорки. В "руските офшорки" ще бъде създаден специален данъчен и административен режим, позволяващ на компаниите да се пререгистрират под руска юрисдикция в кратки срокове с минимални разходи.

Орешкин каза, че компаниите, които се регистрират в САР, няма да получават данъчни облекчения. По неговите думи "руските офшорки" не се създават за конкретни компании и не са пряко свързани със санкциите по отношение на руския бизнес. Предимството е, че може да има прехвърляне в новата юрисдикция без сегашните бюрократични трудности, с по-малко разходи, а такива компании ще могат да се листнат на руските борси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във