Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От община Смолян започва зимното издание на инициативата "Денят за вас"

Планетариумът в Смолян е подготвил за своите посетители любопитна информация за съзвездията, планетите в Слънчевата система, Галактиката и интересни астрономически явления.

На 18 януари се празнува и Международния ден на снежния човек. Идеята е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата - тялото на снежния човек.
Община Смолян се включва в инициативата "Денят за вас" на този ден, съобщиха от Министерството на туризма. Емблематични туристически забележителности в града ще са с вход свободен за всички гости и жители. Врати ще отворят Планетариумът в Смолян, Регионалният исторически музей "Стою Шишков" и Художествената галерия. На същата дата в общината с празненства ще бъде отбелязан и Световният ден на снега.

Така в община Смолян започва зимното издание на инициативата "Денят за вас". Министерството на туризма започва втори етап на проекта, тематично насочен към планинските общини, в които има база за зимни спортове. Както и през лятото, идеята е в един ден от активния сезон общината да обяви вход свободен за музеите и туристическите атракции на нейна територия. Така освен с основния туристически продукт гостите на града могат да се запознаят с културно-историческото наследство и бита на региона.

Планетариумът в Смолян е подготвил за своите посетители две различни програми - "Пътуване към Слънцето" и "Пътешествие в Космоса", всяка с продължителност по около 40 минути. Те представят любопитна информация за съзвездията, планетите в Слънчевата система, Галактиката и интересни астрономически явления. Гостите могат да разгледат и изложбите в Планетариума.

Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян е най-големият в Средните Родопи. Постоянната експозиция е на тема "Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни", а сега в изложбените зали на музея е показана и природонаучната изложба "Дивите обитатели на Родопите".

Художествената галерия ще посреща гости също без входна такса. Всички желаещи могат да разгледат платната от постоянната експозиция и гостуващата изложба. Художественият фонд на галерията притежава над 2200 произведения от български и чуждестранни автори, представени  в  различни жанрове на живописта, графиката и скулптурата, като е подчертан интересът към творци, трайно свързани с Родопите. Освен че туристическите обекти на община Смолян ще са с вход свободен, в събота в курорта "Пампорово" се организира и празник за Световния ден на снега.

Отчитайки успеха на "Денят за вас" през периода юни-септември миналата година в морски курорти, за зимния период в инициативата заявиха желание да участват редица общини, сред които Банско, Батак, Белово, Белоградчик, Брацигово, Велинград, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.  Проектът е отворен и към него могат да се присъединят и други населени места. 

В един ден в периода януари-април общините обявяват вход свободен за музеите на своя територия, за да представят културно-историческото си наследство. Целта е по този начин да се привлекат повече туристи, които да се запознаят с културно-историческите забележителности, бита и атракциите в региона. Така ще бъде надграден и обогатен основният зимен туристически продукт и ще се създаде цялостна услуга, отговаряща на разнообразните потребности на посетителите. "Денят за вас" е част от кампанията на Министерството на туризма "Естествено в България", която  в сътрудничество с бизнеса и местните власти подпомага развитието на вътрешния туризъм. За първи път денят на отворени врати бе реализиран през сезон "Лято 2019 г." и премина при засилен интерес както от страна на местните власти, така и на туристите. Регионалните обекти отчетоха сериозно увеличение на посетителите в дните с вход свободен, като при някои обекти гостите бяха до два пъти повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във